Bleskový (nejen) jarní úklid domu, když vás tlačí čas

Inna J. Serba
31. Březen 2016

Úklid zcela jistě nepatří mezi koníčky velké většiny lidí. Na trhu najdeme nepřeberné množství rádců, tlustých knižních návodů a chytrých mobilních aplikací, jak na domácnost jako klícku, přesné časové harmonogramy, kdy vytřít, kdy otočit matrace nebo vyprat povlečení a další nekonečné způsoby pro perfektně čistou domácnost.

 

Ruku na srdce, už jen představa stoprocentně uklizené čisté domácnosti každý den je utopie. A na uklízečku a kuchaře každý z nás nemá prostředky. Po značném seškrtání všech návodů přeci jen ale existují jednoduché rady, které při jejich pravidelném dodržování vám mohou zajistit aspoň to, že doma nebude nikdy velký chaos a na jaře se nezblázníte pod tíhou seznamu „to do“. A jako bonus nezaberou moc vašeho času. 


Hlavní pravidlo – Ráno – večer – něco navíc


Veliký zdlouhavý úklid celé domácnosti je často málo efektivní. Pracujete třeba celý den a za chvíli výsledek není ani poznat. Důležité je naopak udržovat základní hladinu pořádku v domě. Abychom toho docílili, naučte se dělat konkrétní činnosti za pochodu a to nejlépe ráno a večer. Zároveň vám nezaberou moc času, zpravidla do 20 minut. Záleží také samozřejmě na vašem pracovním rozvrhu. Pokud nemůžete dělat úkoly ráno, přeneste si je na víkend. Ale neodkládejte nikdy všechnu práci na jeden den.

  • Ráno

 

Ze všeho nejdůležitější činností po ránu, než odejdete do práce, je ustlání postele. Ustlaná postel okamžitě působí uklizeným dojmem celé ložnice, i když nemáte zrovna čerstvě vyluxováno. Stačí všeho všudy srovnat polštáře a narovnat peřiny, pokud opravdu nemáte čas hrát si s přehozem.

 

Tip: Ustelte si ještě v době, kdy jste v posteli. Jak? Spojte příjemné s užitečným, než se v posteli protáhnete, natáhněte zároveň prostěradla a přikrývky do roviny a půl práce s ustláním postele máte hotovo dřív, než z ní vůbec vylezete.

Než se vám uvaří vaše ranní káva nebo čaj, můžete v mezičase vyprázdnit čisté nádobí z myčky. Zabere to stejně času, jako přečíst si nové zprávy v messengeru, a zároveň vám jej ušetří během dne.

 

Při chytrém pravidelném úklidu je nejdůležitější dělat více menších věcí najednou. Během dne se ve dřezu shromažďuje většinou pár kousků nádobí, které večer již značně překáží. Naučte se po vypití šálku kávy jej ihned opláchnout a uklidit, je to záležitost několika vteřin.

Zapněte pračku hned po ránu. V závislosti na vašem časovém harmonogramu, můžete mít prádlo vyprané ještě před odchodem do práce a naházené v sušičce nebo pověšené.

 

Pokud ne a víte, že některé věci potřebují ihned rozvěsit a sušit a ráno to nestíháte, perte po ránu odolnější kusy prádla jako trička, džíny nebo ručníky. Šikovným pomocníkem jsou pak pračky s odloženým startem, které doperou ve vámi zvolený čas.

Konec se zdlouhavým a namáhavým leštěním zrcadel v koupelně! A nepotřebujete k tomu žádné speciální přípravky. Po ranní sprše využijte toho, že je zrcadlo zamlžené a setřete ho rychle a jednoduše hadříkem z mikrovlákna. Bez námahy vyleštěné zrcadlo během chvilky je před vámi.

  • Večer

 

Osvojte si další malý rituál. Po příchodu domů se místo ledabyle odložených věcí a svršků naučte ukládat věci ihned na svá místa – boty do botníku, kabáty do skříně či na věšák, rukavice, šály a čepice do komody.

 

Totéž platí například i pro místo na přijetou poštu. Vytvořte si v předsíni speciální box na poštu a noviny a už ji nikdy nebudete muset hledat po celém bytě. Uklizený vstup do vašeho domova okamžitě působí klidně a harmonicky.

Po večeři, i když se nám opravdu nechce, přemožte se a ukliďte nádobí do myčky (případně umyjte nádobí) a skliďte pracovní desku. Když budete míjet sporák, setřete z něj i okolo papírovou utěrkou mastnotu.

 

Na konci „procesu“ vyjměte pytel z odpadkového koše a připravte k vynesení ke dveřím nebo jej rovnou vyneste. Není nic příjemnějšího, než když po ránu vstoupíte do čisté kuchyně a v klidu si vychutnáte ranní kávu a snídani.

Zaměřte se na tzv. „hot spoty“, tedy horké body, které jsou vždy v bytě na očích. Jsou to místa, kde se nejvíce hromadí nepořádek. Poházené prádlo na židli či křesle v ložnici, rozházené hračky na zemi v obýváku, nepořádek na jídelním stole, zkrátka vše, co není na svém místě.

 

Když si projdete tato místa ještě než si lehnete do postele a dáte je do pořádku, bude se vám lépe vstávat. A nebojte se, pokud to děláte pravidelně každý večer, nemůže vás zaskočit práce na hodinu.

  • Něco navíc

 

Uvedené rady výše jsou důležité pro jejich pravidelnost. Samozřejmě, že je v domácnosti zapotřebí ještě dalších úkolů, které však můžete dělat podle vlastní potřeby a časových možností

 

vysávání a vytírání podlah, utírání prachu, čištění malých spotřebičů v kuchyni, úklid koupelny, vyčištění lednice aj.

 

Pokud však tyto úkoly spojíte s pravidelnými úkoly výš, nikdy vám úklid nezabere moře času.

  • Jarní bonus

 

Ještě existují úkoly, které děláme maximálně párkrát do roka nebo jednou za pár měsíců a tradičně je řadíme mezi jarní úklid. Pro jarní úklid si vyhraďte celý víkend předem, abyste měli vše pěkně za sebou. Na co nezapomenout při jarním úklidu? Mytí oken a praní závěsů a záclon, čištění koberců a čalounění, úklid na zahradě a kolem domu, přesazování květin apod.

 

Tak jaru vstříc a za úklid bez námahy!