Bistro FRANZ

Tomáš Čech
8. Srpen 2015

Inspirace francouzskou tradicí bister je zkombinovaná se secesní brněnskou architekturou. Výsledkem je Bistro FRANZ od Martina Hrdiny.


Autor: Ing. arch. Martin Hrdina

Studie: Červen - Září 2011

Realizace  Srpen - Listopad 2011 

Plocha: cca. 110 m²

Místo: Veveří 14


„Bistro FRANZ je rozhodně jedno z příjemných míst v Brně. Je útulné...“

pro autora článku Jana Lichá (3.5.2015)


„Bistro FRANZ lze rozhodně zařadit mezi populární ‘bio fresh kavárny’ s moderním interiérem. Prostor uvnitř je příjemně vzdušný a sofistikovaný. „

pro autora článku Silvie Svobodová (4.8.2015)

 

Návrh interiéru Bistra FRANZ je ztělesněním dvou principů. Autor se snažil přenést do Brna atmosféru tradičních francouzských bister, tedy, jak sám píše, jakousi domáckou střídmost a silný charakter. Druhým vlivem na výslednou podobu byla architektura domu, ve kterém podnik sídlí a navrhl ho František Pavlů. Barevnost vnitřních prostor je inspirována podobou exteriéru. A navíc se jméno původního architekta odrazilo i v názvu podniku – FRANZ pochází z Františka. Tradiční materiály, dřevo, kov, sklo, plech, byly doplněny obnaženou úplně původní omítkou. Vše do finální podoby dotahuje osvětlení a promyšlená grafika.

„Cílem autora bylo vtělit do podniku atmosféru domáckosti zkombinovanou s výrazným a zapamatovatelným pocitem. Napadá mě jednoduchá otázka, co je to vlastně ta atmosféra? Rozhodně to není efektní obálka nebo luxusní povrch. Je to něco mnohem složitějšího. Je to myslím pocit, nesdělitelný zážitek, či vzpomínka, která je vyvolána v návštěvníkovi prostoru. Je to něco nesamozřejmého, co vzniká pouze promyšlenou a citlivou prací. Je to zároveň něco velmi křehkého. Lehká změna nebo špatné užívání může vše zhatit“

Zadní stěně dominuje velký nápis FRANZ. Autor stejně jako u svých ostatních realizací vyřešil vše, včetně grafiky a vizuálního stylu.

Strop je pokryt sérií designových svítidel, která zajišťují každému místu v baru dostatek světla. Tady se na potemnělou atmosféru nehraje. Jde spíše o pohodu a uvolněné prostředí.

Všimněme si originálního řešení stropu, stájové klenby. Dodává „páté stěně“ příjemnou dynamiku.

Zadní místnost má trochu jiný charakter než hlavní prostor podniku. Je tmavší a nabízí vážnější atmosféru.

Jak typické pro Martina Hrdinu! Design baru pracuje se světlem, průhledností a barvou - výrazný prvek interiéru.