Bio-plastická architektura pro Evropskou unii

Damián Hruban
29. Říjen 2016

Extravagantní stavba dominující amsterdamskému výstavišti symbolizuje technologický pokrok současné doby a možná i další převratný milník ve vývoji architektury. Projekt se jmenuje 3D Print Canal House právě proto, že byly pro jeho stavbu použity výhradně produkty 3D tiskárny. O návrh velkolepého projektu se postaralo studio DUS Architects.

 

Jde vlastně jen o exponát výstavy pro Evropskou unii, který bude na místě stát 3 roky, po čemž bude demonstrativně kompletně zrecyklován, aby bylo poukázáno i na enviromentální potenciál materiálu.

 Celý projekt by měl symbolizovat revoluci ve stavebnictví. Jinými slovy, jasně sděluje skutečnost, že technologie 3D tisku se dostala tak daleko, že už brzo bude konkurovat běžným stavebním materiálům.

Jelikož je výstaviště poblíž pobřeží, mělo odrážet i toto moderní stavení marinní potenciál. Stěny proto připomínají lodní plachty. Velmi příjemné je posezení na venkovních lavičkách ve výklencích. I na samotný pohled je i tento recyklovatelný materiál pohodlný.

Moderní stavba potěší i enviromentální nadšence. Při tisku stavebního materiálu byly vybrány recyklovatelné a biologické suroviny. 

Slitina je udržitelná a nebude potřeba její údržba ani výměna po desítky let. Zároveň však bude znovu recyklovatelná, což chtějí dokázat i pánové z DUS Architects tak, že bude  3D Print Canal House po skončení výstavy kompletně beze zbytku zrecyklován.

Budova nemá prakticky žádné využití, ale zato je na ní demonstrováno, jak rozmanité tvary je možné touto perspektivní technologií zkonstruovat.