Bílý a červený byt ve Vilniusu

Tomáš Čech
21. Červenec 2016

V hlavním městě Litvy, ve Vilniusu sídlí architektonická kancelář YCL studio. Realizovala zde rovněž projekt dvou tváří. Monochromatický bílý prostor a zemitý cihlový blok vytváří atmosféru, která vás roztrhne a pohltí.


Autor: YCL studio

Realizace: 2016

Plocha: 45 m2

Místo: Vilnius I Litva


Ulice Starého Města v sobě kombinují záhadnost historie s její prostotou. Právě v jedné takové, v ulici Bazilijonų, se nachází byt, který architekti rekonstruovali. Odstranili všechny příčky a vytvořili jednoduchý kubický objem. Do něj následně vložili cihelné jádro, které ukrývá koupelnu s toaletou a ložnici. Zbytek zůstal čistě bílý, doplněný jen několika málo tmavými prvky. Je to jako den a noc. Nakonec právě jen v noci, když majitelé „zažehnou ohnivé srdce“ prostoru, se celý byt propojí v jeden velký domov.

 

„Teplo domova je často používané, nicméně rovněž velmi abstraktní slovní spojení. Pro každého znamená něco naprosto jiného, navýsost individuálního. Nabízí se otázka. Jak má architekt, osoba povětšinou cizí, tuto atmosféru svému klientovi zajisti? Je toho vůbec schopen? A je to vůbec jeho úkolem?“

Při pohledu na fotografii trochu zapochybujete, zda je originální či podrobena počítačovému umu. Interiér je však opravdu takto dichromatický, střídají se jen bílá a černá. Kuchyňská linka má místo tradičních horních skříněk volně rozmístěné boxy. Vedle stojí designová lednice.

Od vstup je vidět, dokud zůstanou dveře otevřené, do celého bytu. Koncept je držen velmi silně. Bílé respektive cihlové jsou jak podlahy, tak stropy. Dokonce ostění oken je přizpůsobeno architektonickému záměru – obyčejná omítka, cihelný obklad.

Diagonální dělící zeď probíhá skrz celý byt. Je v ni vytvořena nika na televizor a další přístroje. Pod ní je pak dokonce otvor, ve kterém je umístěn krb, již zmíněné „ohnivé srdce“ domova. To je jediným prvkem interiéru, který je schopný jeho striktní rozdělení rozbít.

Matné cihelné dlaždice vytvářejí příjemně potemnělou atmosféru pro spaní. I zde byli tvůrci velmi skromní, pokud jde o množství použitých barev. K přírodně červenému základu je přidána jen černá a šedá.

I v koupelně vše odpovídá výchozímu konceptu. Trochu jen zamrzí nepříliš velké rozměry. Patrné je to především u umývadla. Aspoň částečně vše supluje rozměrné zrcadlo. S množstvím světla se to zde nepřehání.

Cihelné dlaždice mají několik výhod. Přestože vytvářejí jednolitý povrch, každá je trochu jiná. Jejich povrch má jemnou strukturu, vzniká tak i příjemný haptický efekt. Detail v podobě loga ateliéru YCL studio je jen završením celku.

Nové řešení dispozice pomocí diagonální dělící zdi působí, jako by zde bylo od počátku. Vypadá přirozeně, elegantně. Dobře funguje i s rozmístěním okenních otvorů. Proč to takto vlastně nebylo od začátku?