Bílá barva a čirá jednoduchost

Luci Bečková
11. Březen 2016

Název projektu: Ay

Místo: Kyjev, Ukrajina

Autoři projektu: Victoriia Shkliar, Olga Antontseva z FORM architectural bureau

Rozloha bytu: 180 m²


        Na prvopočátku výběru interiérového konceptu se architekti z FORM bureau s klientem dohodli, že opustí současné trendy. Původně měli jen přibližnou představu, která se v průběhu harmonicky vyvíjela. Dvojpodlažní byt nebyl vybrán náhodou. Klient hledal prostor, ve kterém bude možno oddělit volnočasové aktivity od spánku. Slova zákazníka, že "klíčovým bodem je důvěřovat architektovi", byly během celé spolupráce velice důležité. Výsledkem je, že každá struktura i všechny detaily mají v interiéru své jasné místo. 

 

        Osvětlení zde hraje jednu z nejdůležitějších rolí - pozornost je zaměřována na textury stěn, zvýrazněny jsou důležité oblasti a také detaily prostoru. Bílá barva a autentická jednoduchost se staly rámcem pro všechno. Jako kontrastní byly v detailech použity odstíny černé a teplo bylo přidáno použitím přírodního dřeva na podlaze.

 

        Architekti pracovali převážně s ukrajinskými výrobci z této oblasti. Například pohovky ve společenské místnosti a zbytek čalouněného nábytku byly vyrobeny ukrajinskou společnosti Interia. V kuchyni můžete vidět stůl z desek letitého jasanu se železnou nohou. Vyrobila jej dílna Ivana Chudova. Výjimku zde tvoří akorát židle v jídelně, které jsou z Itálie, a některá svítidla a dekorace, dovezené z Bali.

 

       

        S cílem zvýšit v přízemí strop, který měl původně 2,6 m, byly sejmuty staré sádrokartonové desky a ty nahradila krásná betonová krytina se stopami trámů. I s takovouto výškou se architekti rozhodli udělat pódium, rozdělující obývací prostor od jídelny.

 

        I přesto, že zákazník chtěl zachovat barvu nového stropního obložení, designéři jej s naprostou jistotou přemluvili k bílé výmalbě. Zajistili tak nejen to, že stropy nebudou působit nízce, ale také dodrželi celkový barevný koncept bytu.

 

 

        Krb na dřevo, který se v bytě původně nacházel, se ukázal být mimo provoz, takže jej nahradili bio krbem. Myšlenka topení na dřevo však byla zachována. V obývacím pokoji, na hlavní stěně s televizorem jsou použity bílé oblázky. Obkladači to zabralo celé 3 týdny, než ho jeden po druhém přidělal ke zdi.

 

 

        Kuchyně je poměrně jednoduchá. Pracovní deska a plocha ostrůvku jsou z kamene a nechybí zde zrcadlo, které opticky zvětšuje prostor. Černá stěna není pouze designovým prvkem, ale zároveň praktickým pomocníkem - je totiž natřená speciální barvou, na kterou se dá psát křídou - stejně jako na školní tabuli. Strop v prostoru kuchyně a jídelny byl lehce snížen a to nejen z důvodu zabudování svítidel, ale také pro skrytí ventilace.

 

 

        Původně zde byla jedna dlouhá lodžie v přízemí. Architekti ji rozdělili na dvě části pomocí skleněné přepážky. Z jedné strany je teď dětský koutek a z té druhé naopak malé, oddělené a velmi útulné místečko pro pití čaje a kouření vodní dýmky.

 

 

        Sanitární místnost v přízemí má za úkol dostat hosty v úžas. Je až neuvěřitelně jiná a ohromující v pozadí s ostatními bílými interiéry. Za tímto účelem byl zvolen přírodní kámen, nařezán do imitace dlažby.

 

 

        Zábradlí u schodů je velmi lehké a vzdušné. Jedná se vlastně o kovový rám, na kterém jsou instalovány dřevěné schody. Nášlapné plochy schodů jsou jak jinak než bílá a designéři jim uměle dodali pár let.

 

 

        V hlavní ložnici je raritou útulný prostor s houpací sítí, určený především k odpočinku, dále zde nechybí místo s toaletním stolkem a malou "kanceláří". Na žádost klienta je zde umístěna velká postel 2x2 metry. Po odstranění staré omítky ze stěn byly cihly ponechány odkryté a architekti je pouze natřeli na bílo. Dráty od zásuvek a vypínačů byly šikovně položeny do spár mezi cihlami.

 

 

        V koupelně je umístěno velké zrcadlo, které místnost vizuálně rozšiřuje. Místo obvyklých držáků na ručníky jsou zde větve stromu - natřené na bílo a zavěšené na lanech. Netradiční je zde také dřevěný strop, sestávající z prken borovice.

 

 

        Pokoj pro hosty je stejně bílý, jako zbytek interiéru. Designéři se rozhodli rezignovat na klasickou, uzavřenou šatnu a navíc místo tyče na oděv použili pro zavěšení svršků větev od stromu.

 

 

        Veškeré vnitřní prostory tohoto mezonetového bytu byly realizovány během 8 měsíců. Klíčovým bodem tohoto bytu je jeho celková harmonie. Klid v duši je nejvyšší myšlenkou tohoto interiéru - tento status je také dlouhodobým cílem klienta a autorů projektu - FORM bureau.