Bílá a dřevo

Tomáš Čech
20. Prosinec 2017

Byt ze třicátých let proměnili v soudobý prostor pro bydlení. Netradiční prostorové řešení kontrastuje s klidným a střídmým materiálovým řešením. Návrh vytvořilo barcelonské studio EO arquitectura.


Autor: EO arquitectura I Adrian Elizalde + Clara Ocaña

Studie: 2015

Realizace: 2015

Plocha: 65 m2

Místo: Barcelona I Španělsko


Zdi malých a temných pokojů byly zbourány a, zde se skrývá pointa, žádné nové nepřibyly. Byt je jedním velkým prostorem složeným ze tří zón. Ty jsou definovány, avšak neodděleny. Život tak v bytě volně plyne. Za vstupem se nachází spací část. Úzkou chodbou se prochází kolem obslužných místností, šatny a koupelny. Najednou se prostor otevírá do stran. Na jedné je kuchyně, na druhé pak jídelní stůl. Zúžení a opět široký obytný prostor. Dojem propojenosti jen podtrhuje v celém bytě použitá dubová podlaha.

 

„Bílá barva a dřevo, jednoduché detaily, čistota a světlo. Snad nuda? A pak přijde detail, překvapení. Je zde grafická dlažba záměrně? Anebo je to chyba? Není to důležité. Je to piha krásy, ne piha na kráse! Místo, které svou výjimečností dokazuje krásu celku!“

Od vstupu do bytu a chodby odděluje postel jen malá skříňka/knihovna. Kombinace kovu a dřeva je použita na více místech. Když otevřete sousedovi, vidí až do postel. Napravo je malá šatna, rovněž otevřená.

Na obrázku jsou jediné dveře v bytě – zásuvné s výrazným dřevěným dekorem. Ten prostupuje až do skříněk a vzniká tak zajímavá kompozice. Kovový překlad je jen symbolický, odděluje křídlo od nadsvětlíku.

Průhled jednotlivými prostory zaručuje propojení a pocit prostornosti. Zároveň jsou zde ponechány části zdí, a tak si všechny zóny ponechávají jasně definovaná místa. Dubová podlaha volně „plyne“ celým interiérem.

Kuchyň velmi zdařile kombinuje jednotlivé materiály. Grafická dlažba je praktická a vnáší do prostoru novou rovinu. Dřevěný dekor je stejný jako v jiných částech bytu. Bílá linka opticky odděluje, horní bílé skříňky příjemně odlehčují.

Jídelní stůl má své místo v příjemném zákoutí, které dodává jídlu intimnější atmosféru. Uspořádání je identické, jako v nedalekém bytě s prakticky totožným půdorysem. Již jsme o něm psali. Rovněž jej navrhli architekti z kanceláře EO arquitectura.

Původní dispozice nebyla šťastná. Sice mnoho, ale za to tmavých a malých pokojů. Tradičním prvkem barcelonských bytů jsou okno do společných prostor domu, na schodiště. Příjemné propojení a symbol.

Přestože zde nejsou dveře, respektive jsou zde jen jediné posuvné do koupelny, prostor není bezbřehý. Naopak. Rozšíření a zúžení mu dodávají dynamiku a rytmus. Pohyb zde není monotónní. Přesně víte, kde se nacházíte.