Betonová stěrka jako univerzální interiérový prvek

Anna Dlouha
30. Srpen 2017

Beton, betonová stěrka i betonová imitace získávají s postupem času stále více na oblibě. Přestože beton může na první pohled budit dojem chladného materiálu, nabízí nespočet možností jak ho zakomponovat do interiéru, s čím ho zkombinovat. Nejčastěji se v domácnostech kombinuje s pestrobarevnými tóny, dřevem a sklem. Právě v pražském rodinném domě zhotoveném tvůrci z architektonického studia nemec.eu byla převaha zdánlivě chladného betonu usměrněna a zjemněna velkoformátovým prosklením.  Pojďme se společně podívat na výsledek.


Bydlení v pražských Průhonicích je rozkošné jak svým vzhledem, tak názvem lokality.  Rozkoš, část Prahy, skýtá domov několika desítkám rodin. Lokalita totiž, na rozdíl od rušného města, disponuje klidem a zelení.

Ke stavbě patří také poměrně rozlehlý pozemek, který se záhy nato stal centrem klidu a odpočinku. Majitele jej osázeli stromky, do těsné blízkosti domu nechali zakotvit bazén.

Dvoupatrový dům zachovává tradiční schéma uspořádání místností  – společenské prostory dole, soukromé v patře.

 

Společenská místnost v sobě pojí obývací pokoj, dále jídelnu a kuchyň. Bílá a šedivá zvítězily v barevném klání, neboť mají v místnosti jasnou převahu.  Třetím tónem, který se v místnosti dostal ke slovu, je černá. Objevuje se hlavně na bytovém vybavení (kuchyňská linka, obývací stěna, skříňka pod schody aj.).

Spodní patro bylo navrženo na základě myšlenky maximální otevřenosti a prosvětlenosti. Zejména obývací část je toho důkazem. Světlo do této části totiž proniká ze dvou výškových sfér - jedné v úrovni místnosti, druhé odpovídající patru. Narušením stropního monolitu dochází k vytvoření zajímavého interiérového efektu. Tímto zásahem navíc vznikl vnitřní balkón. 

Dominantou druhého patra je bezesporu velkolepá ložnice, která je propojena se soukromou koupelnou.  Mezi relaxační a spací zónou byl postaven předěl. 

 

Zajímavě užitým prvkem je luxusní lustr nad vanou. Zakomponováním majestátního svítidla působí místnost jako "lázeň králů".

Kromě "ložnicové" koupelny dům disponuje ještě jednou, větší. Ta je vybavena vším potřebným, počínaje vanou, konče toaletou a bidetem.