Barvy v Brně

Tomáš Čech
3. Listopad 2015

Zásadní rekonstrukce v Brně byla dokončena barevným plastovým psíkem majitele. Architektka Daniela Hanousková Boučková takový výsledek ani neočekávala. Nakonec jsou ale spokojeni všichni. Na maximum.


Autor: 2x13 I Daniela Hanousková Boučková

Projekt: 2012 - 2013

Realizace: 2013 - 2015

Plocha:  71 m2


Autorka se v roce 2012 přišla podívat do bytu v Brně, ve kterém, jak sama říká: „se cítila sklíčená.“ Bylo zde mnoho tmavých místností a vše se nacházelo v naprosto nevyhovujícím stavu. Následná rekonstrukce proto byla radikální a bez sentimentu k danému stavu. Cílem bylo vytvořit velkorysý prostor s omezenou barevností a prolínáním jednotlivých funkcí, aby se plocha využila na maximum.

„Barvy jsou ošemetná záležitost a je třeba s nimi zacházet opatrně. Většina českých domácností jimi buďto šetří, nebo je využívá příliš intenzivně. Barvy je potřeba zkoumat. Jejich vztahy a působení. Důležité je také soustředit se na jejich finální vzhled, často se totiž liší od původního záměru. A je nutné jejich používání vštěpovat budoucím tvůrcům od samého počátků. Předmět „Barva“ by mohl otevřít oči studentům. Prostředí kolem nás totiž není přirozeně černo- nebo šedo- bílé. Na druhou stranu není ani šmoulí. Všeho příliš a bez rozmyslu zkrátka škodí.“

Na začátku byly obavy s příliš sterilního pocitu, který by neutrální prostor vytvářel. Strach nakonec zapudil sám majitel barevnými prvky a hlavně oranžovým psíkem. Ostatní barvy zaplňovaly prostor přirozeně a s příchodem dětí se jejich množství ještě zvýšilo.

Pohodlná pohovka je centrem prostoru. Sympatický je obraz nad ní. V pozadí lze vidět vstup do dětského pokoje elegantně zkombinovaný s knihovnou.

Nový nábytek je navržen do nejmenších detailů, pokud jde o materiály i barevnost. Posuvný konferenční stůl je praktickým nápadem.

Propojení kuchyně a obývacího pokoje je co nejvíce maximalizováno. Sympatické je, že si kuchyně uchovala nezávislost a obsahuje i jídelní stůl. Ten dnes většinou putuje do vedlejší mstnosti.

Tyrkysová barva propojuje obslužné prostory bytu. Pracovní plocha opravdu není z největších, při rekonstrukci je však vždy nutné dělat kompromisy a zde vyhrálo něco jiného.

Opět tyrkysová barva. Vtipně vymyšlený koncept posuvných dveří je dotažen do detailů. Stejná madla jsou na nich i na skříňkách v koupelně.

Původní dispozice nabízela poměrně klasické uspořádání. Do očí bijící je zbytečná chodba mezi vstupem a kuchyní. Většině dnešních klientů by pak nedostačovalo propojení zóny vaření a odpočinku.

Dispozice neprodělala radikální změnu, pouze jakési zjednodušení. Obytné místnosti zůstaly tak, jak byly, pouze propojení obývacího pokoje a kuchyně se výrazně zintenzivnilo. Radikální změnu prodělalo hygienické zázemí. Využil se průchod z chodby a vznikla tak více než dostačující koupelna.