Barevná naděje pro lidi bez domova

Kateřina Cibulková
6. Duben 2016

YMCA – nejstarší mládežnická organizace na světě zabývající se charitativní činností, otevřela v Londýně jedinečný obytný komplex pro svobodné lidi ve finanční nouzi, který boří zažité stereotypy o bydlení i sociálně slabých. Ukazuje, jak je možné lidem bez domova zmírnit překážky v cestě za nedosažitelným vlastním bydlením a stává se možným východiskem řešení jedné velké společenské katastrofy.


 Y:CubeRogers Stirk Harbour + Partners / Londýn / 2015


Mladí svobodní lidé žijící v Londýně, kterých se dotkla těžká životní zkušenost. Jak daleko mají k novému začátku? Pro mnohé z nich se správná odpověď točí kolem vybudování nového domova. Kolem vlastního bydlení. To je ovšem, obzvláště v tomto městě, po finanční stránce obtížně dostupné, což vede k nekonečným životním smyčkám. Kdo by si pomyslel, že naději v tomto zdánlivě beznadějném koloběhu může přinést právě architektonické studio.

 

Komplex o 36 bytech má z ulic a ubytoven přilákat mladé lidi, kteří potřebují povzbudit. Cena každého z bytů se pohybuje pod polovinou běžného nájmu v dané oblasti, čehož je dosaženo konstrukčním a energetickým řešením. Stavební buňky jsou průmyslově vyráběné a sestavení do celku bytového domu probíhá velmi rychlou a jednoduchou stavebnicovou metodou, což každou z jednotek výrazně zlevňuje. 

 

V době, kdy procento lidí bez domova v Londýně nebezpečně nabývá, se tento projekt stává jedním z mála reálných a efektivních řešení s výhledem na pozitivní výsledek. Toho jsou si vědomi i politici a zastupitelé města, kteří obdobným konceptům dávají zelenou.

 

V to, že se jedná o jeden z nadějných stavebních modelů budoucnosti, věří také jeho autoři. Vyzdvihují především jeho tepelně a zvukově izolační vlastnosti, které jsou vzhledem k daným nízkým nákladům nadstandardní. 

 

Opravdový úspěch nejlépe demonstrují skutečné životní příběhy: „Tím, že mám svůj vlastní prostor, vlastní vstupní dveře, jsem znovu získala nezávislost. Nejde ale jen o tohle. Tím, že je nájem nízký a mohu zůstat až pět let, jsem také schopná si našetřit na kauci. Takže až přijde čas, se z Y:Cube přestěhovat dál, budu v mnohem lepší situaci,“ říká Wendy Omollo, které je 24 a patří k prvním z nájemníků.