Bar Aquarium

Van Stajpen
26. Červen 2015

První „digitální“ bar v Česku (viz. článek) od studia NEXT LEVEL má svého mladšího bratra. Jedná se o další rekonstrukci původního baru s využitím parametrického designu. Jelikož byl investor stejný, spokojenost s předchozí spoluprací usnadnila proces návrhu. Původní název „Bar Fontána“ musel být s ohledem na nový design změněn. Obří akvárium se vhodně postaralo o nové pojmenování.

Starý název „Fontána“ zde posloužil jako zdroj inspirace konceptu pojednání prostoru. Volné asociace: fontána - gejzír - hladina vody evokují dynamický, tvarově i barevně proměnlivý děj. Tato proměnlivost světelných podmínek, mihotání světla, barev a odlesků je propsána do interiéru formou zvlněné struktury ze světlovodných vláken. Aby její účinek byl co nejvýraznější je celý prostor pojednán monochromaticky. Světlo vytváří barevnou informaci zatímco stroze pojednaný prostor se zaměřuje na její zhmotnění. Důležitý je povrch dopadu světla - jeho struktura, jemný kontrast mezi matnými a lesklými plochami“ (citace z autorské zprávy).

Bar po rekonstrukci získal nový kabát v podobě nadčasové elegance, která svým designem připomíná interiéry scifi filmu. Světlovodné vlákna, měnící se světelné tóny a vysoce lesklé povrchy nemají v českém prostředí kaváren obdoby.

Organický podhled je vytvořen světelnými pruhy.

Převládající monochromatické barvy jsou doplněny o velkoformátové vestavěné akvárium. Ryby, vodní dekorace a samotné pozadí akvária se stávající jedinou výraznou barevnou kombinací v interiéru.

Světlovodné vlákna jsou zavěšeny na skleněných rámech, které jsou velice nenápadné.

Žluté podsvícení...

... se může ve vteřině proměnit na modrofialové...

...nebo růžové.

 

Změnou barvy lze docílit i změnu nálady interiéru.

Lesklé plochy odráží světlo a nabízí zajímavé pohledy.

Studie: 2011

Realizace: 2012

Lokalita: Uherské Hradiště

Autor: Michal Kutálek / Next Level Studio

Spolupráce: Viktor Johanis

Foto: Martin Kocich

Plocha: 70m2

Ocenění: Grand Prix Architektů 2013 - čestné uznání v kategorii Interiér

Bar roku - Czech Gastronomy Awards 2012 (regionální vítěz - Zlínský kraj)