Australský sever

Dita Pfeferová
26. Březen 2018

Skandinávský styl se stal oblíbeným nejen po celé Evropě ale i na kontinentu na opačné straně zeměkoule. Australské architektonické studio Whiting Architects sídlící v Melbourne se tímto stylem rádo inspiruje a prostřednictvím svých realizací ho šíří nejen po celé Austrálii. Kerferd House, vybraný z portfolia výše zmíněných architektů v sobě nese jak severský styl, tak tradiční hodnoty.

 

Objem domu vychází v podstatě ze základních geometrických tvarů, jako z dětské kresby, která má právě zjednodušující tendence. Architekti si dali za cíl držet se těchto tendencí stejně jako i základních a tradičních stavebních prvků. Průčelí domu tedy tvoří čtverec z cihel, na němž je posazen trojúhelník dřevěného štítu, s vyříznutým čtvercovým oknem.  Sedlová střecha z vlněného plechu podtrhává robusní a trvalý, tím i nadčasový výraz domu. Interiér domu je v duchu skandinávského designu bílý a černý, doplněný texturami masivního dřeva.

 

Naprosto okouzlující je již společenská část domu, kde design kuchyňské linky napodobuje bílé latě a jemně profilovaná jídelní sestava kombinující bílou se světlým dřevem kontrastuje s objemnou černou sedačkou. Celý prostor je dokonale prosvětlen díky částečně prosklené stěně v industriálním stylu, směřující na terasu. Bílé latě se linou celým prostorem včetně ložnice. Design kuchyňských dvířek se opakuje zase v koupelně, kde svou texturou změkčuje bílé vybavení. Černobílý vzor koupelnových dlaždic s černou vanou na nožičkách je třešničkou na krásně minimalistickém, ale rafinovaném interiéru. Australští architekti tak ukázali, že bílý skandinávský styl je půvabný na každém kontinentu, a že vsázet na geometrii tradičního stavitelství se vyplácí