Architektura, která myslí a jedná úplně jinak

Magdaléna Nečasová
14. Listopad 2015

Projekt SABO je konstrukční kancelář vyšetřující různé domény architektury, designu nábytku, scénografie, instalací a strategie v oblasti životního prostředí. Každý projekt má za cíl identifikovat neočekávané konstrukční způsoby a nové technologie. Kancelář se zaměřuje na design míst, kde je možné jednat a myslet úplně jinak.


Alex Delaunay, zakladatel a hlavní architekt společnosti, studoval architekturu na londýnské SBU, získal Diplôme d'Architecture od EAPB v Paříži a Master of Science, v oboru Advanced Architectural Design od Kolumbijské univerzity. Pyšní se Fulbrightovým stipendiem a FIPSE grantu od amerického ministerstva školství a Evropské komise.

 

O jeho úspěšném životě a velkém přínose pro světovou architekturu by se dalo psát ještě dlouze. Přesuňme se ale k rozboru jednoho z jeho povedených projektů.

Projekt SABO představuje nově zrekonstruovaný pařížský byt mladého módního návrháře, který se nachází ve vyhlášené a velmi známé historické čtvrti Montmartre. Hlavní myšlenkou celého projektu bylo maximalizovat dostupný prostor, který byl již od počátku velmi limitován.

Bytový objektu se skládá z mnoha oddílů, jež plní hned několik různých funkcí

 

Vzorovým příkladem je vložená multifunkční zeď. Ta zároveň slouží jako schodiště, kancelář, televize, skříň a úložné prostory, zdroj přirozeného i umělého světla nebo posuvné dělení. Porézní nábytek umožňuje proniknout světlu až do centrální chodby, stejně jako rámování dveří mezi novou ložnicí a obývacím pokojem. Nepravidelné schodišťové stupně podtrhují, v regionu plném kopců, horolezeckou kulturu v Montmartru.

V kuchyni se nachází miniaturní vertikální zahrada, která díky kombinaci přímého vystavení slunci a specializované umělým osvětlením nabízí vždy čerstvé aromatické bylinky. Voňavé a zdravě zelené rostliny vnáší do skromného bytu život.

 

Tomu dopomáhá i nepřehlédnutelná barevná podlaha z 25 přírodních pryžových pásků ve 14 různých barvách, která v kombinaci s bílým kuchyňským nábytkem vytváří pozoruhodný kontrast