Architekt vytvořil dokonalou vizi moderní evropské vesnice

Pavla Kubu
31. Srpen 2017

Architekt Ákos Csécsei v nedávné době představil dílo, které má potenciál reprezentovat vizi současné evropské obce. Jeho úkolem byla rekonstrukce starého vesnického domu, který měl být napojen na nové komunitní centrum obce s kulturní funkcí. Nejde zde pouze o racionálně koncipovaný, navržený a provedený objekt, ale o velmi inspirativní dílo, které čerpá nejen z maďarských, ale celkově evropských tradic.

Komplex je vynikajícím příkladem komunitního centra, tedy místa určeného pro setkávání a interakci lidí z vesnice. Zde se obyvatelé vesnice mohou potkávat během nejrůznějších oslav, svátků, trhů či kulturních akcí. Právě komunitní funkce totiž definuje vesnici jako takovou. Satelitní městečka kolem Prahy jsou smutným příkladem toho, co se stane, když takový prostor chybí.

Architektonická forma komplexu ctí charakteristické prvky menšího regionu a zároveň čerpá z moderního minimalismu. Stavení jsou jednoduchá a mají klasickou sedlovou střechu. Architekt využívá tradiční materiály, a to především dřevo, které zkrášluje fasádu budov a také zatepluje jejich interiér. Dřevěná je i plocha veřejného prostranství, kde najdeme lavičky určené k posezení.