Akceptujte danost. A pracujte s ní

Dita Pfeferová
19. Duben 2017

Při rekonstrukci panelového bytu je důležité pochopit jednu věc. Ať byt předěláme sebevíce, stále to bude byt, tvořený z betonových panelů. Přesněji: ani rekonstruovanému panelákovému bytu nemůžeme vdechnout úplně jakýkoli styl. Například kredenc po prababičce si spíše necháme na chalupu, než bychom se ho mermomocí pokoušeli zakomponovat do bytu, který je o několik desetiletí novější. V takovýchto případech jsou rekonstrukce a jejich stylové pojetí dosti omezující.

 

V podstatě jde o to, vzít to správnou stranu. Jak to udělali například i architekti ze studia edit!. Jejich realizace s názvem „šedý box“ je skvělou ukázkou akceptování a rozvinutí příslušných dispozic i původního stylu. Ústředím celé rekonstrukce je šedý box, chcete-li kvádr, omítnutý betonovou stěrkou, uchovávající v sobě hygienické zázemí i úložné prostory. Okolo tohoto objemu se pak soustředí ostatní místnosti v bytě.

 

V prostoru kuchyně přiléhá k jedné stěně šedého boxu část kuchyňské linky, její druhá část pak obkresluje okno na protější stěně. Stejně jako kuchyň je i prostor obývacího pokoje a jídelny řešen v jednoduchém designu šedých a bílých barev, v tomto případě doplněn o výrazný detail červeného lustru. Právě šedobílá barevnost i čistý jednoduchý design nábytkových kusů jemně podtrhává ráz panelového bytu, přičemž se snaží těžit z jeho, často pomíjivých, kvalit.