Agresivní a dynamická geometrie ze země galského kohouta

Tomáš Čech
9. Prosinec 2016

Architektonická kancelář studio razavi architecture měla za úkol navrhnout rekonstrukci nevelkého a tradičně pojatého bytu. Ten vznikl před více než 150 lety a pro mladý pár byl svou funkčností nevyhovující.


Autoři návrhu: studio razavi architecture

Realizace: 2015

Plocha: 80 m²

Místo: Paříž I Francie


Půdorys vytvořený v době „Haussmanizace“ Paříže byl jasně definován konstrukčním systémem stavby, a tak nebylo možné jej proměnit. Tvůrci proto přišli s radikálním přístupem reprezentovaným heslem:

 

„Obsadit prostor designem!“

studio razavi architecture

 

Uvnitř bytu vznikla vlastní, nová, vložená „krajina“, kterou vytváří komplex úložných prostor a nových příček. Vyrobeny jsou ze speciálních dřevěných panelů netradiční struktury i povrchu. Vložený objem definuje nová funkční zákoutí, která odpovídají požadavkům klientů. Ve středu dispozice je nad toaletu umístěn prostor pro příležitostné přespání hostů, uprostřed zádveří stojí „spací totem.“ Své místo zde má psí přítel majitelů, Elijah.

 

"Místa zůstanou jen místy. Dodáme-li jim architekturu, mohou se stát zážitkem. Dokážeme-li zážitek prožít, místa se stanou vzpomínkou. Architektura umí ožít, umí vstoupit do života, umí ho měnit. Nejen architektům!“

Agresivní a dynamická geometrie symbolicky kontrastuje s původními detaily a zdobností. Nový objem jasně dělí prostor, avšak pohledy ponechává otevřené. Vnímaní celého interiéru je tak zachováno.

Jednotlivé funkce jsou umístěny v okolí nebo přímo v rámci nově vložených prvků. Například pracovní místa. Obklad za kuchyňskou deskou tvoří odřezky mramoru z Portugalska. Kromě efektního povrchu tak architekti rozehráli i pro tento materiál netypickou hru spárořezu.

Byt je vybaven spaním pro hosty, které je však pojato poměrně netradičně. Díky žebříku musí návštěvníci vystoupit, vylézt, a v jakémsi „bivaku“ přečkat noc. Vertikální „totem“ je v podstatě psí boudou...

Stejné materiálové řešení bylo zvoleno i v ložnici. Speciální dřevěné panely architekti zvolili pro jejich „skvělou flexibilitu použití, širokou škálu barev a jednoduchou opravitelnost.“ Díky jejich použití na nábytek i dveře je vchod do šatny takřka neviditelný.

Koupelna je navržena v zásadě běžným způsobem. Najdeme zde vanu, běžné umyvadlo a ještě běžnější skříňku se zrcadlem nad ním. Vtipná instalace zářivek však celek proměňuje v originální kompozici. Co dokáže světlo a jeho nápadité použití!

V rámci půdorysu jsou jasně definované dvě zóny, denní a noční. Ve středu veřejné části je nově vložený blok vymezující prostor vstupu, odpočinku, stolování a přípravy jídla. Vše má své vlastní místo. Předělem dispozice je toaleta. Průchodem se vstupuje do ložnice, která za čelem postele skrývá šatnu a vlastní koupelnu. Specifickým bodem je „totem“, který vypadá jako nesmyslný trojúhelník uprostřed.