9 úchvatných zahradních domků

Ondřej Bělica
2. Srpen 2015

Tento dům je inspirován tradiční evropskou vernakulární architekturou a také japonskými tendencemi, které architekt Fujimori rád kombinnuje.

Domek je vyzdvižen na stěnu, která celou architekturu odlehčuje, a zároveň uvolňuje půdorys domu. Vytváří tak krytý venkovní prostor. Nádhera!

Před více než 50 léty přišla skupinka mladých architektů s nápadem, vytvořit podél pobřeži na severu San Francisca, síť příbytků, která by zastřešovala návštěvníky této lokality a vzniklo by tak vzájemné pouto. 

 

Tento objekt je posledním z těchto "poutních" míst a a láká nejen milovníky přírody, ale především nadšence kvalitní současné architektury.

Tento solitér představuje unikátní, v Itálii poměrně radikální, rekonverzi farmářského objektu.

 

Architektka jej důsledně očistila od všeho co by mohlo připomínat předchozí funkci a vložila do něj nejmodernější design, který utváří vysoký komfort současného bydleni. Obyvatelé jsou s tímto počinem velice spokojeni, i když je jasné, že bydlení v původně zemědělském objektu žádá jistou dávku osobní pokory. 

 

Na otázku jak se v tomto domku bydlí manželé odpovídají : “A little cold, but bellissima.”

Jistě všichni známe architektonickou superstar Franka Gehryho. Je znám svými organickými tvary a nejmodernějšími technologiemi. Tento dům pro hosty realizoval v roce 1987.

 

Tento dům je sochařským i architektonickým experimentem zkoumající kompozici protoarchitektonických hmot a materiálů. 

Dům pro hosty je přímou součástí modernistického domu, do kterého se vstupuje průchodem skrze přilehlou bambusovou zahradu.

 

Do přístavku pro hosty se vstupuje přes venkovní terasu, pyšnící se velkým bazénem. Hosté, tak mají  své soukromí, ale nejsou odtřženi od svým hostitelů. Spojnici těchto dvou světů představují subtilní dřevěné schůdky.

Tento starší víkendový domek byl zrekonstruován na moderní příležitostné bydlení. Podstatou nového konceptu bylo otevření čelní fasády. Ta rázem poskytuje široký výhled a v případě nutnosti lze zastínit  závěsy. 

 

Vnitřní dispozice tak nabízí volný půdorys denní zóny a jen několik příček uzavírá noční klidovou část, ta je orientována severně a zarývá se do chladného a tichého lesa.

Ninebark atelier vytvořilo pro své klienty oddělené obydlí, jehož půdorysná stopa měří pouze 6x3,5m. Tato jednotka funguje jako plnohodnotný obytný prostor s veškerým vybavením. Domek může také sloužit jako herna, kancelář nebo domek pro hosty.

 

Jedná se o dvě provozně rozdílné hmoty - obytná a hospodářská část. Obě nesou jasný architektonický výraz. Ústřední hmota je potažena falcovaným měděným plechem. Menší dřevěný box obsahuje již zmíněné zázemí včetně kuchyně.