9 rad, jak docílit nenuceného elegantního interiéru

Inna J. Serba
24. Leden 2017

Jsou interiéry, do kterých vstoupíte, a ihned se cítíte uvolněně  a naprosto v pohodě. Místnosti jsou příjemné a necítíte se upjatě. Často zde nenaleznete žádná striktní pravidla, vše vypadá naprosto šik. Jak takového interiéru dosáhnout i u vás doma? Vyzkoušejte pár nápadů z našeho seznamu.

 

  1. Zrcadla a pozlátka

Přidejte třpyt do místností pomocí zrcadel. Zvláště vhodná jsou pak zrcadla se zlatým rámováním, ihned prostor povýší na něco speciálního. Ostatní nábytek může být „obyčejný“, ale takové bohaté zrcadlo dodá ten potřebný šmrnc. Vyzkoušejte také další lesklé a třpytivé prvky, například tapety na jedné stěně místnosti.

  1. Oblékněte bílou

Jednoduché bílé potahy, přehozy, povlečení, nebo i závěsy. To vše přidá interiéru svěžest. Pokud použijete natahovací potahy na sedací soupravu, které lze jednoduše vyprat, vaše návštěvy stěží uvěří tomu, že máte doma malé děti a psa!

  1. Mix textur pro eleganci

Čím více textur v pokoji nakombinujete, tím bohatší a luxusnější bude na pohled. Pokuste se sladit tři různé textury pro maximální efekt – hebké, hladké či lesklé. Například ložnice bude vypadat přímo skvostně.

  1. Rustikální nábytek v novém

Nebojte se využít v interiéru staré kusy nábytku jako dřevěné stoly, lavice, křesla či židle, když vypadají pořád skvěle. Naopak, v kombinaci s moderním okolím budou vypadat elegantně. Pokud přidáte například křišťálový lustr, místnost bude ihned vypadat bohatší.

  1. Výrazná pohovka

Stačí umístit v obýváku výrazně potaženou pohovku a veškerou práci odvede za vás, bude hlavním klenotem celé místnosti. Také menší zajímavé kusy sedacího nábytku není třeba nijak dál přikrášlovat.

      6. Využijte starožitné textilie

Našli jste na půdě po babičce staré koberce či závěsy v perfektním stavu a je škoda je vyhodit? Mají zajímavou  texturu či potisk? Využijte je ponovu. Potáhněte s nimi křeslo, ušijte přehoz na postel a povlaky na polštáře. Staré vintage textilie jsou v kurzu a určitě nešlápnete vedle, pokud je přetvoříte na něco nového.

  1. Elegantní skrýše

Žádný nepořádek nepůsobí pěkně. Pro snadný úklid nepotřebných věcí nebo věcí denní potřeby využijte vhodně různé košíky a koše. Často se s nimi setkáme v koupelnách, ale i kuchyních, jídelnách či předsíních. Do košů vše elegantně schováte a vypadají vždy dobře.

  1. Útulné hodování

Na první pohled může jídelní lavice u stolu vypadat chudší, než řada židlí, ale naopak vytváří dokonalou rovnováhu mezi ležérností a elegancí. A lavice nemusí zůstat jen v kuchyni, zkuste ji zakomponovat i do jídelny, hned si budete při stolování blíž.

  1. Umění na dosah

Umělecká díla nemusí být jen v galeriích, také jejich cena nemusí být závratná a můžete si nějaký kousek pořídit i domů. Cenově dostupné bývají studentské práce nebo výhodné nákupy na internetu. Dílo vám především musí dělat radost, nezáleží, kolik stálo. Pokud jste nadaní, můžete svůj byt vyzdobit vlastní tvorbou. Obrazy působí vždy útulněji, než holé zdi. Kromě obrazů můžete vyzkoušet i výrazné umělecké tapety.