867 De Bougainville

Pavla Kubu
5. Květen 2018

Autor: Bourgeois / Lechasseur Architects, Olivier Bourgeois, architect , info@bourgeoislechasseur.com

Lokace: Montcalm neighbourhood, Quebec City

Velikost: 83 m2

 

Klienti, mladá rodina, se rozhodli vybudovat v přízemí domu rezidenci sloužící k trvalému bydlení. Prostor byl předělán tak, aby byl vzdušný, světlý a více funkční. Obytné místnosti jsou rozprostřeny lineárně od východu k západu, díky tomu zde proudí světlo volněji. Během demoličních prací byla zachována původní cihlová zeď, která je nyní v interiéru obývacího pokoje a jídelny velice silným a dominantním prvkem.  V ložnici a v koupelně jsou zase přiznány originální dřevěné desky, kterými je obložena vždy jedna ze stěn. Dřevo vnáší do obou místností pocit tepla a zabydlenosti.

 

Podlaha v hale a koupelně je z lakovaného betonu. Stěny koupelny jsou pokryty velkými, lesklými, bílými keramickými dlaždicemi. Kombinace dřeva, betonu a keramiky v takto malém prostoru působí velmi elegantním, nadčasovým a uklidňujícím dojmem. Ve zbylých místnostech byla instalována přírodní podlaha z březového dřeva. Má připomínat tu původní, která bohužel nemohla být zachována. Podařilo se ale zachránit několik lišt kolem dveří, jež evokují koloniální charakter okolních budov.

 

Dispozice kuchyně je velmi jednoduchá. Je tvořena lesklou bílou MDF deskou, která jemně odráží světlo, což umožňuje vyniknout ostatním použitým materiálům. Velmi výrazné jsou ocelové prvky, které zajímavým způsobem otevírají zadní průčelí a odlehčují prostor. Ocel, dřevo a cihla jsou v interiéru ponechány v přirozené podobě, aby si zachovali svůj specifický charakter. Velké hliníkové okno dělá prostor opticky větším a vytváří pocit užšího kontaktu s okolím. Terasa slouží jako polouzavřený dvorek, přičemž plot poskytuje dostatek soukromí.

 

Díky vkusnému začlenění původních prvků do celého interiéru, pečlivým konstrukčním detailům a nově vytvořené venkovní ploše lze tuto rekonstrukci považovat za velmi zdařilou. Byt nyní poskytuje svým majitelům velmi komfortní místo pro život v městkém prostředí.