8 věcí, které byste měli vědět před tím, než si najmete architekta

Hedviga Nosáľová
28. Leden 2017

Snažíte se přetvořit svůj domov ve své dílo, ale někde jste se zasekli a již nevíte jak se z toho chaosu dostat - s tím vám může pomoct profesionální architekt. Pokud nemáte dostatečnou inspiraci, chybí vám jakákoliv představivost a fantazie - obraťte se na architekta. Pokud se s rodinou hádáte kvůli stylům, barvám, nábytku - obraťte se také na architekta, který dokáže přenést do vašeho prostoru styly i barvy, které jste si doposud mysleli, že nedokáží být pospolu. 


Rekonstrukce není žádná chvilková záležitost, proto je nesmírně důležité si vybírat studio pečlivě a rozvážně. A naučit se pár věcí, jak postupovat při jednání s architekty. Jsou to podnikatelé, takže si musíte určit jasné hranice, aby obě strany byli spokojeny. 

Musíte porozumět expertovy. Architekti a designéři jsou experti ve svém oboru, kteří studovali tento obor a vědí tedy lépe co se k sobě hodí a ladí. Budete potřebovat otevřenou mysl a hodnou dávku porozumění. Pokud si nejste jistí a nemáte vlastně žádnou jednoznačnou představu, jak by váš prostor měl vypadat, tak nechte pracovat experta, který vám poradí. Pokud ale nějaký obraz vytvořený máte, stůjte při architektovi, poraďte se s ním a domluvte se na řešení.

 

Designérům nevadí, pokud máte již vlastní nápad a budete na něm pracovat společně.

 

Musíte si již na začátku stanovit hranice a samozřejmě taky zdůraznit, který styl, nábytek, barva se vám líbí/nelíbí. Předejdete tak neshodám uprostřed projektu. 

Buďte trpělivý. Designéři a architekti jsou také jenom lidé a nepracuji nonstop 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Musíte počítat určitě s tím, že nemalý čas zabere koncept projektu, poté tento koncept musíte spolu probrat a všechny atributy s tím spojené. Mějte tedy na paměti, že to není záležitost pár dnů a pokud se jedná o velkou rekonstrukci, najměte si dočasně byt, anebo jděte na nějaký čas ke známým. 

Dejte vědět o svém maximálním budgetu. Abyste předešli neshodám, dejte hned na začátku jasně na porozumněnou, kolik peněz můžete (maximálně) investovat a další vaše jisté hranice (například: překračování vaších finančních možností není možné). Mějte ale na paměti, že pro vás pracují profesionálové, kteří si budou chtít nechat za svou práci také řádně zaplatit. Cena se, jako vždy, navyšuje pokud není splněn časový plán. Tento časový plán expertům narušují také nemálo klienti. Nedělejte jim tedy zbytečné prostroje, ať se vám cena nenavýší. 

Vybírejte si pečlivě. S experty budete trávit hodně času, proto je také nezbytně důležité, abyste si "sedli do noty". Pro architekty jste důležitým klientem, ke kterému by měli být co nejvíce vstřícní. K architektům byste se měli  obrátit s čímkoliv, co souvisí s vaším přetvořením domova. Vybírejte s rozvahou, zeptejte se známých, rodiny, přátel. Vygooglujte si recenze na různá studia a názory klientů. Vyhledejte si jejich oficiální stránky a prohlédněte si celé portfolio jejich projektů. Zjistěte si jednoduše co nejvíce informací jak o studiu, tak přímo o expertech, tak i o projektech. Je totiž samozřejmostí, že každé studio má svůj styl, který se ne každému může zamlouvat. Některé studia jsou "bláznivá", barevná, jiná opět klasická, moderní. Věnujte výběru rozhodně hodně času a projděte co nejvíce českých anebo i slovenských architektů.

 

Více mozků a rukou - rychlejší práce. Pokud to vaše finanční možnosti dovolují, najměte si více expertů, ne pouze jednoho. Pokud chcete, aby vaše dílo bylo stvořeno v kratším časovém horizontu, je nutné najmout více lidí. Pokud i vy máte týmového ducha, můžete také přiložit ruku k dílu a být přímo u zrodu. 

Vyjednejte si změny. Pro architekta je každý klient důležitý a musí s vámi o všem diskutovat a všechno potřebné probrat. Pokud jste se domluvili už na nějakém plánu ale rozhodnete se jej upravit již v průběhu projektu, počítejte s tím, že váš architekt vás požáda o zvýšení budgetu. Je to práce navíc. Pokud ale architekt odmítne, popřemýšlejte nad jiným. 

 

Špína, nepořádek a hluk. Záleží samozřejmě na tom, jak váš projekt bude rozsáhlý a jestli bude potřebovat nějaké demolice apod. V tomto případě počítejte s vysokou prašností, s velkým nepořádkem a hlukem už od častných hodin. Doporučuje se najít si dočasné bydlení mimo, abyste se vyhli těmto nepříjemným faktorům spojených s rekonstrukcí. Pokud bydlíte v bytě musíte všechno nahlásit a informovat také sousedy. 

Před podepsání smlouvy si vyjednejte jasné meze a jasnou komunikaci mezi vámi a odborníkem. Dobrá komunikace je totiž klíčem k úspěšnému projektu. Při rekonstrukcích vzniká stres, a ten musíte zajisté odbourat správným přístupem a zdravým, úspěšným obchodním vztahem mezi vámi a studiem. Také si pořádně pročtěte smlouvu, což je doufám samozřejmostí. Designéři nejsou jenom kreativci, ale také jsou orientování na byznys. Předpokladem je tedy, že smlouva bude obsahovat mnoho a mnoho detailů. Pokud vám není něco ve smlouvě jasné, prodiskutujte to. 

Čtěte také
Komentáře
Renata Bartlová
"porozumět expertovi"! Ani jsem článek nedočetla, protože mi vadí pravopisné chyby ( a v článku není jen jedna).
PRO
Ana Alačkova
Ve vší úctě, nesouhlasím s většinou informací. Projekt je jako živý organismus. Proto ho nelze vytvořit během jednoho týdne. Je to proces, který se vyvíjí až k dokonalosti a spokojenosti všech zúčastněných. Není dobré najímat více různých odborníků. Pokud je projekt rozsáhlejší, tak je dobré spolupracovat s větším studiem, kde více odborníků táhne za jeden provaz.. Dohoda nebo smlouva je samozřejmosti, ale lidský faktor je také velice důležitý. Po přečtení článku, mám pocit, že když se během schůzky s architektem nadechnu víc krát, než mám ve smlouvě, tak mi to budou účtovat. V praxi to tak skutečně není....... Projekt není rohlík, je to citlivá záležitost a konec konců reference pro další klienty.