6 kroků jak vytvořit moderně rustikální interiér

Laura Kučerová
16. Duben 2017

       V následujícím článku si ukážeme některé z projektů firmy MOSKOR DESIGN s.r.o., ve kterých se jim povedlo skloubit dohromady dva odlišné styly. Na současné trendy upozorňují jednoduché a hranaté tvary nábytku, moderní spotřebiče z nerezové oceli, propojení kuchyně s obývacím pokojem a jakási čistota, která prostupuje celým prostorem. Přírodní materiály a odstíny béžové pak dováří rustikální atmosféru.

 

       Nechejte se zlákat uvedenými realizacemi a zkuste si taktéž vytvořit příjemné prostředí. Navíc nejste ani nijak zvlášť limitování dispozicí bytu – kombinace těchto stylů je možná nejen v klasicistních domech, ale v panelových stavbách či podkrovních jednotkách. Obrovskou výhodou venkovského stylu je totiž univerzálnost. Ať se jej rozhodnete použít kdekoliv, vždy se pod vašima ruka zrodí útulný a komfortní domov.

 

1. Dřevo

 

      Stačí obnažit trámy nebo místo sádrokartonových stěn v podkroví použít palubky ze smrku. Nábytek a podlaha z masivu bude sice působit luxusnějším dojmem, neubráníme se ale nákladné investici. Dnešní inovace ale pokročily tak daleko, že mnohdy ani nepoznáte rozdíl v použití „umělé“ varianty. Podlaha z vinylu má v sobě zachovanou texturu i strukturu dřeva a navíc široké pláty krytiny imitují dřevěné desky. Kuchyň pak bývá často zhotovena z dřevotřísky potažené kvalitní dýhou. Pokud ale chcete vnést trochu přepychu – nechte si základní konstrukci udělat z plošně lisovaného materiálu, dvířka ale z masivu.

 

2. Obklady na stěny

 

      Líbí se vám cihlové domy severských zemí? Tento u nás neobvyklý design můžete vnést i k vám domů. Stačí jen zaměnit široké pálené útvary za tenčí – pásky v barvě terakoty. Postačí obložit pouze jednu až dvě stěny, nadměrné použití by mohlo opticky výrazně zmenšit obytný prostor. Pro extrémně náročnější se taktéž nabízí pískovcové obklady.

 

 

3. Osvětlení

 

      Sklo a kov vnesou trochu industriálního nádechu. Pokud ale zvolíme jemné, oblé linie, žluté světlo a lustry, zavěšené za pomoci propletených ocelových řetězů, dodáme tak vzdušnost a náladu anglických kuchyní na venkově.

 

4. Sedací souprava

 

       Základ každého obývacího pokoje. Měla by být v jemných přírodních barvách a z textilu. Ten přeci působí útulněji než chladná lesklá kůže. Tvarově můžeme vycházet i ze současných trendů nebo se necháme inspirovat holandským nábytkem, který bývá velice často dovážen. I když se mnohdy jedná o sedací soupravu z druhé ruky, jeho kvalita vás překvapí a vydrží vám nadále i mnoho let.

 

 

5. Krb

 

      Oheň. Element, kolem kterého se lidé od nepaměti setkávali a za chladných večerů vyprávěli příběhy. Toto lákadlo by nemělo chybět v žádné venkovské chalupě. Vůně dřeva provoní celý interiér, teplo zažene vlezlý chlad a dynamické plameny upoutají pozornost.

 

6. Doplňky ze starožitnictví

 

       Nalézt úchvatné kousky za skvělé ceny lze v mnoha obchůdcích. V přepychovějších starožitnictvích jsou sice mnohdy výrobky finančně nedostupné, ale není všem dnům konec. Ve městech se začínají rozmáhat bleší trhy, kde hledání stojí za to. Navíc i některé mezinárodní nábytkářské firmy začínají prodávat vintage dekorace, vycházející ze secesních doplňků.