50 metrů čtverečních jako ze sna

Kateřina Cibulková
30. Červenec 2018

Na okraji města Tchaj-pej na Tchaj-wanu vznikla realizace určená dvou mladým lidem s kreativním zaměstnáním. Práce v oboru oděvního a grafického designu, sbírání hraček a stavění z LEGA předem vytyčily potřebné vlastnosti bytu: maximální praktičnost, multifunkčnost a dostatek prostoru pro vystavování. S rozlohou bytu 50 m nebylo nejjednodušší tato očekávání naplnit.

 

Nevelká rozloha bytu donutila autora, kterým je mladé KC design studio, pracovat s prostorem, i co se výšky týče. Vznikl tedy druh mezonetového bytu rozložený celkem do tří úrovní. První úroveň obyvatele vítá hned po vstupu do interiéru. Nalevo od dveří se přitom ihned nachází koupelna. Přechodu mezi první a druhou úrovní využívá kuchyně, která má ve výškovém rozdílu umístěnou kuchyňskou linku a pracovní plochu.

 

Druhá úroveň je hlavním místem pohybu a na první pohled odpovídá uspořádání obývacího pokoje. Na koberci se zvířecím vzorem je umístěna pohovka ve stylu art deco. Za ní visí na hrubé omítce několik dekorativních rámů s i bez zrcadel, v nichž se odráží protější stěna. K té se, po celé její délce, tiskne soustava skříní, zásuvek a regálů jednotného vzhledu. 

Schody z druhé úrovně vedou do nejvyššího patra plnícího funkci ložnice a pracovny. Zatímco postel se ukrývá za závěsem, prostor určený studiu je pojednaný nanejvýš důvtipně. Sedací plochu tvoří okraj třetího podlaží a stůl je nahrazen zábradlím složeným z desek šířky dostačující tomuto účelu.

Do všech úrovní bytu je přiváděno světlo vysokými prosklenými dveřmi, které propojují interiér s balkonem.

Ve vybavení bytu se objevuje směsice různých stylů a vlivů. Starožitný nábytek doplňují majitelé sbírkou svých hraček, ke kterým se přidává tapeta s opakujícím se motivem z geometrických tvarů a další dekorativní prvky. To vše se ovšem odehrává na velmi jednoduchém a moderním pozadí základní struktury bytu.