5 způsobů jak využít pískovec v exteriéru domu

Natálie Vopařilová
27. Únor 2018

V tomto článku se seznámíme s několika způsoby, jak lze využít pískovec například v zahradě. Mluvit budeme o jedinečném typu pískovce, který se těží v lomu Krákora. Lom má dlouholetou tradici a historii. Odtud vytěžený materiál se používal již několik století zpátky, konkrétně například v české gotice.  

 

Materiálem pro všechny realizace obsažené v tomto článku byl triasový pískovec. V lomu se dodnes těží ručně. Je tomu tak zejména proto, aby byla zachována kvalita kamene a nenarušila se jeho přírodní kresba. Vytěžený materiál se následně také i ručně opracovává. Kámen také zaujme svou přirozenou odlučností jednotlivých desek. Právě toto vrstvení vytváří, již zmiňovanou přírodní kresbu kamene. Ta evokuje pocit luxusu a zároveň symbolizuje ryzí přírodu. Jedná se zkrátka o kvalitní materiál. Krákorka taktéž těží unikátní červený pískovec. I o něm se tu budete moci dočíst.

 

Čtěte tedy dál a nechte se inspirovat!

1. ZDIVO

Suché, fasádní, nebo opěrné přizdívky. Pískovec dokáže vytvořit jedinečnou atmosféru v jakémkoliv typu zdiva.

Všechny typy jsou zdiva řádkovány horizontálně. Je tomu tak především z technických důvodů, ale také z vizuálních. Lépe tak vynikne jedinéčná přírodní kresba, získaná přirozeným postupným vrstvením pískovce.

 

2. DLAŽBY

I když se to může zdát neuvěřitelné, ani v tomto případě není kámen strojově upraven. Ve všech případech se jedná o jedinečnou a kvalitní ruční práci.

 

Dlažba je vyrobena z desek o tloušťce 3-12 centimetrů. Vybrat si můžete mezi divočejší a upravenější variantou. Tedy mezi spíš surovým materiálem, nebo sekaným formátem.

3. SCHODY

V lomu je možné těžit desky různých tlouštěk a to dokonce tlustších jak 12 centimetrů! Díky tomu je možné vytvořit schodiště s požadovaným počtem stupňů. Stupně schodů mohou být pouze z jedné masivní desky, nebo seskládány z dvou kusů nad sebou. Pískovec vždy zaručí protiskluzový povrch.

4. KRBY

Krákorka mimo dlažeb a zdiva realizuje také krby a dokonce i celá zahradní posezení. Některé realizace jsou navíc doplňeny například i o prvky stolových desek, polic, římsa dalších nedílných součástí zahradního posezení.

5. DOPLŇKY

Krákorka nabídne mimo velkých realizací i menší produkty, jako jsou například květináče. Vaše oblíbené mohou být rázem dominantou celé zahrady a to díky razantním květníkům, které nemá na zahradě jen tak někdo!

 

V případě který můžete vidět na obrázku je zároveň květník využit jako přirozeně vypadající zábradlí. Vyroben je ze surového pískovce a opracován opět ručně. To mu dodává přírodní a neotřelý vzhled.

ČERVENÝ PÍSKOVEC

A na závěr perlička! Červený pískovec je Krákorkou těžen obvykle v blocích. Těží se v nedalekém lomu, tedy v lomu Lány.  Dá se využít standartně s ostatními pískovci a upravovat se dá jak ručně, tak strojně. Unikátní je jeho jedinečná barva, která se bude ve vaší rozhodně skvěle vyjímat!