5 kroků jak vytvořit pokoj ve Vintage stylu

Hedviga Nosáľová
10. Květen 2015

Krásný návod, jak utéct od každodenního stresujícího života je, se ponořit do krásy Vintage stylu. Vytvořit ženskou a okouzlující ložnici je snadné a, překvapivě, levné. A mnohem levnější, než-li moderní nebo country styl. V České republice se nachází nespočet retro bazarů s pohádkovým zbožím a mnoho internetových obchodů nabízí levné půvabné postele. Vintage styl vybízí i k známé tvořivé práci - DIY (Do it yourself = udělej si sám). Čtěte dále a dozvíte se 5 jednoduchých kroků k vytvoření vašeho pokoje ve stylu, který není dále spojován pouze s viktoriánskou dobou.


  

1. Komoda je základ

Když se řekne Vintage, mnoho lidí si vybaví krásnou ornamenty zdobenou komodu. Bez ní by to opravdu nebylo ono. Kde takovou komodu ale sehnat? Jak jsem již zmínila výše, v Česku se nachází hned několik retro bazarů, kde naleznete mnohdy naprosté šperky designu. Zeptejte se někoho známého, jestli nedisponuje nějakým starožitným nábytkem.

 

Nevěšte hlavu, když seženete nějaký kousek v ne zrovna nejlepší kondici, protože všechno se dá opravit. K tomu vám stačí vůle, trochu volného času a barva na dřevo. Na internetu naleznete neskutečné množství návodů a inspirace, jak krok za krokem připravit a nabarvit staré dřevo. 

 

2. Vytvořte něco neobyčejného

 

Na fotografii níže si můžete všimnout velmi kreativní dekoraci ve formě tapety, kterou ještě více zdůrazňují šperky pověšené na hřebících. Tvořivosti se opravdu meze nekladou. K Vintage stylu neodmyslitelně patří tapety, ale není to žádnou podmínkou.

 

Nebojte, určitě vám neporadím nevkusné retro tapety ze sedmdesátých let, které ještě, bohužel, můžeme vidět v mnoha českých domácnostech. Dnešní trh nabízí roztomilé, romantické, kreativní tapety, stačí si vybrat. Jestliže nechcete žádnou tapetu, ale toužíte po určitém akcentu, vsaďte na proužky. Každopádně buďte obezřetní u výběru barvy. Barva by neměla být úplně kontrastní, pokud chcete opravdu pokoj v jemném vintage stylu. Na fotografiích je na zdi využita naprosto jemná krémová barva, která naprosto sou-náleží s bílou. Takže, při výběru druhé barvy na proužky použijte takovou, která je max tři stupně silnější/slabší od té, kterou zdobí celá plocha zdi.

3. Čelo postele a kvalitní povlečení

 

Pokud nemáte svou pohádkovou vintage postel s čelem, vytvořte si ho. Rovněž na internetu je mnoho návodů k nalezení, kterými se můžete nejen inspirovat. Čelo postele se dá udělat například i z kartonu. Chcete-li tak učinit, vezměte délku kartonu a přeložte jej napůl. Nakreslete a následně vystřihněte tvar jedné strany. Aby obě strany byly symetrické je potřeba karton přeložit na dvě půlky. Poté použijte kvalitní lepidlo a lehce jen rozetřete, aby se neutvořily vzduchové bubliny. 

 

Investujte do kvalitního povlečení, které se hodí do vintage stylu. Pro ty šikovnější - můžete si vytvořit vlastní povlečení z kvalitní látky. Důležité jsou také povlaky na polštáře, které můžete všemožným způsobem ozdobit - s krajkou, mašličkou..

4. Malovaná podlaha a teplý kobereček

 

Pokud máte staré dřevěné parkety nebo podlahy, dejte jim nový život a nabarvěte je bílou barvou. Nebojte se, že by se světlou barvou vynořily všechny nedokonalosti, protože to dodá větší pocit vintage stylu. Pro přidání útulného faktoru dejte do pokoje menší koberec s klasickým vzorem. Barva by neměla být kontrastní, ale jemná a neutrální. 

5. Záclony a závěsy

 

Pro vintage ložnici se určitě hodí záclony a závěsy. Pokud ovšem nejste příznivce záclon, které v sobě zadržují prach, vsaďte na závěsy. Závěsy nemusí být zrovna s ornamenty s se střapci a z toho nejkvalitnější materiálu, protože to není zrovna nejlevnější záležitost. Vsadit můžete na zcela obyčejné a hezké záclony/závěsy, které hezky korespondují s celou atmosférou pokoje. Nezapomeňte jak záclony tak závěsy často prát kvůli prachu!