5 jarních designových tipů pro váš obývací pokoj

Hedviga Nosáľová
12. Únor 2017

Jaro se nenávratně blíží a mnozí z Vás se určitě nemohou dočkat dne, kdy zima konečně zahrabe hluboko do skříně svůj zimní kabát. Jaro se nese ve znamení života, vše se probouzí a začíná od začátku. Do jarní nálady můžete probudit i svůj obývací pokoj díky následujícím tipům. 


 Na den, kdy můžeme chodit venku pouze v lehké bundě nebo mikině, si budeme muset ještě malinko počkat. Dnes je první jarní den, který se nádherně odrazil i v dnešním slunečném dni. Záhradkáři sázejí stromky, vinaři stříhají révu, cyklisti vyrazli na silnice, páry se odebrali na příjemnou procházku do přírody. Sladké jaro.

ZELENÁ = JARO

Jaká barva se vám hned vybaví, když se řekne JARO? Určitě to bude ZELENÁ. Když rozkvétají stromy a květy je to ten nejkrásnější pohled a pocit (zejména pro ne-alergiky). První tip pro jarní náladu ve vašem obývacím pokoji proto zní - přidejte zelenou. Byl by nesmysl si jenom kvůli jaru kupovat novou zelenou pohovku. Mnohem levnější způsob je si vybrat látku, materiál a oblíbený odstín zelené a udělat zbrusu nový potah. Jestliže si nejste jistí zelenou barvou na pohovce, tak si udělejte potah na malou taburetku, křeslo, židli. Takový akcent zejména oživí tmavé anebo naopak moc světlé prostory.

PŘÍRODNÍ MATERIÁLY

S jarem se probouzí příroda a přináší nám ojedinělý pohled na svou nevšední krásu. Abyste i vy měli ve svém obývacím pokoji kousek této přírody vsaďte na přírodní materiály. Ratanový nábytek se málokdy objevuje v domácnosti, spíše na zahradě. V této době to ale neplatí a ratanu se bát nemusíte. Určitě jste si všimli, že trendy jsou pohovky a nábytek z palet. Stačí paletu obrousit, nalakovat anebo nabarvit a poskládat do požadovaného tvaru. Na novou paletovou pohovku položíte matraci a je hotovo.

BAREVNÉ DETAILY

Pokud nejste zrovna ten typ, který má rád větší změny, nezoufejte. I pro vás mám menší trik. Pořiďte si nové barevné návleky na polštáře. Samozřejmě si můžete vyrobit i vlastní. Potahy nemusí být jednobarevné, mohou hrát různými odstíny a motivy. Jaký motiv se hodí pro jaro je naprosto jasný - květiny, plody přírody. 

ŽALUZIE a  ZÁVĚSY

Jestliže neholdujete prach-chytajícím záclonám a jste spíše příznivce rolet, v jarním obdobím dejte přednost těm barevným. Jaká barva se nejvíce hodí? Žlutá. Okna jsou čarovné výklenky, jimiž prochází do našeho domova hřejivé paprsky Slunce. 

Pokud je váš obývací pokoj v takovém stylu, ke kterému se nehodí moderní žaluzie, vsaďte na závěsy. Jarní závěsy nepřekvapivě by měly také překypovat optimistickou paletou. Jakou zvolíte je čistě na vás. Pokud jste umělecké duše můžete si sami vytvořit a namalovat vlastní jarní a veselý motiv barvami na textil. 

KVĚTINY a KYTIČKY

Na konec přichází nejdůležitější jarní aspekt. Květiny. Bez květin je prostor mrtvý jako příroda v zimě. Je čas na změnu. Brzy si budete moci natrhat ze své zahrádky vlastní tulipány, narcisy, zlatý déšť a cokoliv jiného. Rozhodně si nepořizujte umělé květy, sice vydrží déle, ale rozhodně nejsou tolik krásné jako ty, co vytvoří příroda. Pravé květiny vás nejen probudí k životu, ale také vám zlepší náladu. Pokud je v místnosti hodně živých květin lépe si dokážete odpočinout a vaše mysl se pročistí. A ta krásná vůně... mmm.