5 ikonických kousků v moderním interiéru

Kateřina Cibulková
19. Květen 2016

Některé kusy nábytku si od dob svého vzniku vydobyly neuvěřitelnou slávu i místo v srdcích zástupců laické společnosti, které tyto ikony zasáhly. Při vybavování současných prostor často vyvstane myšlenka, že právě sem by se některý ze známých kusů hodil. Které patří k nejoblíbenějším a proč se k nim tak rádi vracíme?

 

Lenoška LC4

 

Lenoška, neboli chaise longue se stala pro mnoho architektů a designerů oblíbeným módním objektem, který měl reprezentovat jejich hodnoty a zároveň utišit zájem široké veřejnosti. Svůj solitér, který měl zcela ovládnout místnost navrhl v roce 1928 i Le Corbusier, který svým vkladem neuvěřitelně obohatil moderní architekturu. LC4 dodnes nabízí tradiční italský výrobce nábytku vysoké estetické hodnoty Cassina, který ji také v 60. letech proslavil. 

 

Lenoška tvořená kombinací pochromované oceli a kůže, kožešiny nebo látky je k mání za cenu kolem 90 tisíc korun.

Knieschwimmer / lehátko Loos

 

Nábytek podobného využití navrhl na počátku 20. let minulého století také Adolf Loos, aby ho následně uplatnil v několika tuzemských interiérech, mimo jiné v pražské Müllerově vile. Prvotního výrobce, kterým byla původně rakouská firma Friedrich Otto Schmidt, dnes nahradila česká společnost Modernista, která se zabývá prodejem replik významných kusů nábytku navržených v posledních 100 letech na našem území.

 

Ta na svých stránkách rovněž uvádí, že se jedná spíše o architektovu úpravu podobného objektu z konce 19. století, který vznikl pod záštitou anglické firmy Hamptons. K dispozici je za cenu od 40 tisíc korun, a to také v mnoha pestrých variantách čalounění.

Lounge chair

 

Na počátku historie této stálice mezi křesly, ke které byla navržena také podnožka stejného stylu, stála myšlenka jejích autorů, proč nevytvořit modernizovanou verzi klasického anglického klubového křesla? Charles a Ray Eamsovi výsledek své návrhářské práce na toto téma představili světu roku 1956. Po několika letech práce se jim podařilo spojit tradici s moderními materiály, tedy překližkou, pochromovaným hliníkem a kůží.

 

Dnes si může zákazník barevnou i velikostní variantu u švýcarského prodejce VITRA navolit dle svých osobních preferencí. Cena křesla činí přibližně 138 tisíc a podnožky pak dalších bezmála 49 tisíc korun.

Křeslo Barcelona

 

Dalším úchvatným křeslem, pocházejícím z dob funkcionalismu, je Barcelona navržená roku 1929 Ludwigem Miesem Van der Rohem pro německý pavilon na Světové výstavě v Barceloně. Mezi první interiéry jí vybavené patří také brněnská Vila Tugendhat. I pro tento sedací nábytek je k dispozici podnožka stejného stylu.

 

Oba dva kusy kombinující pochromovanou ocel a kůži jsou k dostání u originálního amerického prodejce Knoll za cenu necelých 162 tisíc korun pro křeslo a dalších 81 pro podnožku.

Židle DSW

 

Jako stálice se v současných kuchyních uchytila jedna ze série židlí, již zmíněných, Ray a Charlese Eamsových, z 50. let. I v tomto případě stála za vznikem nábytku výzva, tentokrát dostat co nejlepší design k co největšímu množství lidí. Co se týkalo nízké ceny, experimenty s překližkou nebyly tak úspěšné, proto se Eamsovi zaměřili na plast a možnosti vstřikování. Vznikla organická skořápka, kterou později doplnila celá řada podstavců.

 

Stejně jako v případě ostatního sedacího nábytku navrženého touto dvojicí, i DSW je součástí oficiální nabídky společnosti VITRA, která ji prodává za cenu od 6 300 korun výše, v závislosti na dané variantě.

Je až k podivu, s jakou vášní se k oblíbeným solitérům vracíme a propůjčujeme jim místo v našich domovech. Styl, v němž jsou zařízeny, navíc ne vždy odpovídá okolí, do nějž byly navrhovány. To samozřejmě nemusí být nutně špatně. Trend současného interiéru je přeci poměrně dynamicky se rozvíjející záležitostí, která v sobě úspěšně mísí mnoho vlivů.

 

Na pováženou ovšem může být prodej replik takového nábytku z druhovýroby, která obchází oficiální distributory a kvalita jejich provedení původnímu návrhu ne zcela odpovídá. Pokud je jakost na první pohled nízká, zajisté se vyplatí koupi produktu zvážit.