5 dekorací, které vykouzlí tu správnou vánoční atmosféru!

Natálie Vopařilová
23. Prosinec 2015

Vánoce se blíží a je tedy správný čas vtisknout svému interiéru báječnou a pohodovou vánoční atmosféru. Zaplnit bydlení vůní vánočního cukroví, čaje, vůní svíček a skořice. Vytáhnout teplé deky a polštáře, vzorované papuče a teplé župany. Zapálit oheň domácího krbu a z tepla domova si užívat pohled na (doufejme) zasněžená města a lesy. Je na čase vyzdobit interiér věnci a světýlky, nastrojit stromeček a čekat na Ježíška.


V dnešním článku se seznámíme hned s několika typy dekorací, které umocní vánoční náladu, potěší oko a pohladí duši. Věřte, že si je zamilujete a do dalších let se výzdoba interiéru stane tradicí, bez které Vánoce zkrátka nebudou ono!

1. VĚNCE
Adventní věnec je již tradicí v mnoha domácnostech. Čtyři neděle před Vánoci začíná období adventu, kdy každou neděli zapálíme další svíčku. Zapalování svíček v období adventu je krásná tradice, u které se sejde celá domácnost! Znáte snad někoho, koho by nefascinovaly tančící plamínky ohně?

 

Co ale takhle mimo adventního věnce i věnce dekorační? Na našem trhu je nepřeberné množství věnců pro jakoukoliv příležitost a pro jakýkoliv interiér. Mimo jiné taky není žádná věda vytvořit si věnec podle vašich představ i doma. Nevíte si rady, jak na to? Nezoufejte! Právě pro vás připravila redakce Homepixu článek Jak si vytvořit adventní věnec.

2. SVĚTÝLKA
Čím rozhodně nic nezkazíte? Světýlky! Jejich aranžování do interiéru už závisí čistě na vás. Do krabičky s peřím, nebo je proplést mezi polínky dřeva? Možností je nespočet. Vyzdobte si s nimi pokoje, zavěste je na balkón. Každá volba je správná!

3. DEKORACE NA SVĚTÝLKA
U žároviček ještě chvilku zůstaneme. Věděli jste, že díky nim můžete vytvořit řetěz plný zářivých ozdob? Hvězdy nebo koule lehce vytvoříte z proutků, nebo naškrobením nití a provázků. Pak už jen zbývá je připevnit na řetěz s žárovkami tak, aby na jednu žárovičku připadala jedna ozdoba. Postupů je opět nespočet a pro ty manuálně méně zručné je tu přeci stále možnost ozdoby nakoupit, nebo požádat šikovnější známé.

4. ARANŽOVÁNÍ, FLORISTIKA
Něco více originálního? Není problém! Aranžované květiny si najdou své místo i ve vánočním interiéru. Zalistujte v knihách, na internetu a naaranžujte si květinové dekorace i u vás doma. Nemusí se jednat o nic složitého - postačí vám světýlka, nebo pár větviček, lýko, nebo třpytky. Pokud si i tak nejste tomhle směru zrovna jistí, poproste rukodělně zdatné přátele, nebo se stavte do nejbližšího zahradnictví nebo obchodu s dárky.

5. SKLO

Sklářský průmysl u nás v Čechách dříve jen vzkvétal. Dnes bohužel příčinou globalizace upadá. Dejte v této předvánoční době šikovným českým sklářům najevo, že jejich práce je obdivuhodná a že české sklo je zkrátka nejkrásnější.

 

Vánoční trhy, které právě probíhají ve většině měst a obcí doslova vybízí k tomu, si domů nějakou skleněnou dekoraci domů pořídit!