3D puzzle v Kolíně nad Rýnem

Anna Dlouha
26. Únor 2016

Rodinný dům na předměstí Kolína nad Rýnem je dokladem toho, že hranaté kubické budovy patři, z hlediska energetické výstavby, k optimálním formátům.  Stačí jeden pohled a možnost, že dům patří mezi jednoduché a typické stavby, je ihned vyloučena. Skulpturní rezidence sestavená z dílčích prostorových elementů tvoří efekt 3D puzzlí. 


 

Celkový dojem vyčnívajících bloků je umocněn střídáním kontrastní černé a bílé barvy. Zejména plastičnost a neobvyklá myšlenka daly vzniknout atypickému bydlení o rozměrech 12,5 x 13,5 x 6,5 m. Ze základního tělesa vyčnívají jednotlivé elementy.

 

Nepřehlédnutelným horizontálním prvkem na fasádě jsou samozřejmě prosklené plochy. Volba okenních jednotek byla závislá na umístění, velikosti, orientaci na fasádě a samozřejmě i na zajištění diskrétnosti (př. koupelny).

 

Požadavek majitelů, na atraktivní a přesto energeticky úsporné bydlení, vedl ruku architektů směrem k vysoce izolovaným hliníkovým profilům s trojitým izolačním zasklením od firmy Schüco. Volba nakonec padla na systémové řešení Schüco AWS 70.HI. Architektonické duo - Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel - si dalo za cíl sladit systém oken s volbou materiálu. Z toho důvodu v místnostech objevíme přírodní kámen, porcelánovou kameninu a olejová prkna z dubu.

Interiér domu je rozdělen na dva hlavní vzdušné prostory – jeden v obývací části, druhý nad vstupní zónou – které vertikálně propojují interiér s exteriérem a nabízejí různorodé pohledy vně i venku. Přímo ve vstupní hale se nachází troje dveře, které ukrývají tři místnosti – toaletu, šatnu a studovnu.

 

Předsíň navazuje na otevřenou kuchyň, jež je propojena s jídelnou. O dva schůdky výše se nachází obývací pokoj. Právě obývací pokoj a velkoformátová okna umožňují „utéct“ do přírody. Mezistupněm mezi interiérem a exteriérem je venkovní terasa vybavena venkovním posezením.  

První patro je poté věnováno rodičům, dětem a odpočinku. Nachází se zde dětské pokoje, ložnice, relaxační koupelna se saunou. Prvním podlažím to však nekončí! Několik dalších schodů nás vyvede do dalšího patra, které disponuje studiem a velkou střešní terasou, do které se zamilujete na první pohled.

 

Terasy jsou obecně považovány za místo, kde dochází k ztělesnění ideologie romantických filmů - ranní káva při východu slunce či naopak sklenka vína za jasného svitu měsíce a hvězd. Bydlení v Kolíně nad Rýnem se právě takovou může pyšnit.

 

O pár kroků výše se nachází suterén fungující coby domácí dílna a úložný prostor pro nářadí. Kromě toho, že patro nabízí „útočiště“ kutilům, nachází se zde společenská místnost – herna, a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou.