3 znaky, že máte doma příliš mnoho nábytku a jak z toho ven

Inna J. Serba
4. Srpen 2016

Začíná to všechno v době, kdy jsme mladí a poprvé bydlíme sami. Nákupy nábytku téměř nikdy nejsou pečlivě naplánované, naopak spíše vybíráme v danou chvíli to nejnutnější – sedačku, postel, nějaký stůl a židle. Jak moc to k sobě sedí či ne příliš neřešíme, jeliko nás zajímá hlavně cena a pak -  je to přeci jen dočasné řešení… Jenže mnohdy se z dočasných věcí stávají stále kousky, které ne a ne z našeho života zmizet, a tak se jich hromadí stále více pod heslem – bude se to hodit.

 

S věkem roste i potřeba dalších kusů nábytku, a tak náš byt zaplňují všelijaké komody, police, stolky a regály. S dětmi přichází další „nezbytnosti“ jako přebalovací pulty, postýlky a miniaturní verze „dospěláckého“ nábytku, který mnohdy velikostně nevyhovuje ani těm dětským potřebám. A tak střádáme a sbíráme a jen málokdy něco vyhodíme.

 

Možná ani u vás doma nechybí místnost, která nemá jedinou nezaplněnou zeď. Pokud ale nechceme doma jen přežívat, naše okolí by nás mělo více zajímat, jelikož prostor je pro naši pohodu velice důležitý.

Jedním z pravidel interiérového designu je, vědět, jak bude náš vybraný nábytek vypadat v místnosti, kam ho chceme umístit. Bohužel takový cit nemá přirozeně každý z nás nebo to jednoduše neřeší. Pokud ale máte pocit, že váš domov je už přeplněn nábytkem, naše malá příručka by vám  mohla pomoci to řešit.  Jak tedy na to a čím nejčastěji doma s nábytkem hřešíme?

 

Abyste se k něčemu dostali, musíte jinou věc zároveň někam přemístit

 

Svůj domov byste možná rádi popsali jako útulné a domácké prostředí, odborník by jej ale nejspíš nenazval jinak než nepořádek a chaos. Pokud se k něčemu nemůžete dostat volně skrz místnost, musíte chodit bokem, přemístit jednu věc na druhou stranu pokoje, abyste se dostali tam, kam zrovna potřebujete nebo vaše cesta připomíná opičí dráhu při hodině tělesné výchovy na základní škole, tak je zaručeně něco špatně. A nejspíš to i vy sami tušíte.

 

Všechny „cesty“ a chodby ve vašem bytě by měly být volné a vhodné i pro osoby se zhoršenou mobilitou. A samozřejmě by vaše návštěva neměla potřebovat mapu k tomu, aby se dostavila na toaletu.

Nemůžete otevřít šuplíky nebo skříně

 

Pokud jste v situaci, kdy nenosíte tři čtvrtě svého šatníku v roce jen kvůli tomu, že je k němu obtížné se dostat a točíte neustále tři trička dokola, je na čase se zastavit. Zásuvky a dvířka vyžadují určitý prostor pro otevírání a zavírání, proto přecpané pokoje často brání plnohodnotnému využívání každého kusu nábytku, nejčastěji to jsou zapomenuté spodní šuplíky či nejvyšší police a regály. Je zbytečné mít mnoho skříní, když je řádně nevyužíváme.

Nemáte žádnou jednotnou linii

 

Jak jsme psali na začátku, nejdříve nakupujeme podle potřeby a moc nás nezajímá, jak co vypadá. Časem to ale dojde do fáze, kdy máte jeden gauč vzorovaný malými květy, další je lesklý kožený a v rohu se vám krčí ještě dvě nepotřebné lenošky. Prvním problémem je to, že nepotřebujete tolik věcí na sezení, dalším je ten, že k sobě nic nijak neladí. Nevhodně poskládaný nábytek přitahuje pozornost. I když máte například prostorný byt, nevhodně zvolené neladící kousky způsobí, že bude vypadat přeplácaně.

Naštěstí je problém s množstvím nábytku snadno řešitelný. Stačí zvolit správnou strategii, která váš byt „zvětší“ a dodá mu tak i potřebný styl. Postup je vcelku jednoduchý.

 

Snižte množství svých věcí

 

Ano, jednoduše radikální úklid. Většinu poschovávaných věcí, které jste měsíce či roky neviděli, opravdu nepotřebujete. Asi byste si ani nevšimli, že vám chybí, pokud by je někdo vyhodil za vás. Myšlenka, že pokud budu mít více úložných prostor, tak budu mít pořádek, je mylná. Potřebujete úložné prostory jen na to, co opravdu využíváte, zbytek jen zahlcuje váš domov. Raději se zbavte nepotřebného, než byste s ním zaplnili zbytečně nějakou volnou místnost nebo garáž, která se dá využít opravdu jinak než skladiště.

Zkuste to jinak

 

Nemusíte to mít doma udělané tak, jako všichni ostatní kolem, pokud vám to opravdu nevyhovuje. Jestli se vám domů nevejde jedna velká knihovna na všechny knihy, vyřešte to jinak. Využijte například volné zdi pro umístění polic, kam knihy uložíte. Jestli máte menší kousek prostoru navíc, zkuste místo skříně na oblečení si vytvořit šatnu. Nemusí být opravdu nijak rozměrná, stačí ji jen důmyslně vybavit policemi, úložnými boxy a dalšími vychytávkami. Vše pak budete mít na jednom místě a v ložnici může opravdu zůstat jen postel.

Nakupujte chytře a s rozmyslem

 

Jak již bylo řečeno, chaos nesvědčí ničemu, proto i jednotný styl vám pomůže s řešením tohoto problému. Můžete samozřejmě kombinovat různé kousky i styly, ale musí to k sobě nějakým způsobem ladit. Předtím, než si něco odvezete domů, přemýšlejte, jak to zapadne do zbytku toho, co již doma máte a jak to budete využívat. Nebo novou věcí rovnou nahraďte jednu starou. Pokud se vám u vás doma bude skutečně líbit, podvědomě už tam nebudete chtít mít žádný nepořádek.