12 slavných vánočních stromků z celého světa

Anna Dlouha
21. Květen 2018

Když se řekne slovo Vánoce, člověku začne na mysli vyskakovat nepřeberné množství slov – Ježíšek, Santa Klaus, perníčky, chaloupka, sníh, zima, dárky, radost, oříšky, cukroví, rodina, přátelé, veselí, věnce, svíčky a jistě mezi slovy nebude chybět ani VÁNOČNÍ STROMEČEK, který je většinou kultur uznáván za hlavní symbol Vánoc. 

  

Stromečky však nezůstávají pouze doménou domácích oslav Vánoc, vánoční jedle/smrčky/borovice se majestátně tyčí také na několika stovkách náměstích po celém světě. My jsme pro Vás vybrali dvanáctku nejslavnějších. 

1. New York, USA - Rockefeller Center

 

Jistě si každý z Vás pamatuje na malého Kevina, který zůstal o Vánocích sám doma. Luxusní stromeček v Rockefellerově centru se dostal nejen do filmu známého jako Sám doma, ale také k nám do článku. Považujeme ho totiž za jeden z nejkrásnějších. 

2. Paris, France - Lafayette Mall

 

Druhým neméně krásným stromečkem je ten v Paříži.  Pro umístění stromečku nemohlo být vybráno lepší místo. Velkolepé čtyřpatrové nákupní centrum s prosklenou kopulí dalo vyniknout celé jeho nádheře. Díky balkonovému uspořádání nákupního centra je stromeček vidět ze všech stran i ze všech výškových sfér. Na výzdobu stromečku byly použity krystalky Swarovski.

3. Melbourne - Australia 

 

U protinožců pojali vánoční stromeček poněkud netradičně, postavili ho totiž z lega. Na výrobu stromečku s ozdobami bylo použito více jak milion a půl LEGO kostiček. Výsledek však stojí rozhodně za to. 

4. Londýn - Trafalgar square

 

Vánoční stromeček na Trafalgarském náměstí je upomínkou na druhou světovou válku, během níž podala Velká Británie Norsku pomocnou ruku. Od roku 1947 se stromeček na Trafalgarském náměstí stal symbolem vděčnosti.  Norský smrk se vždy zdobí dle norské tradice vertikálním osvětlením.

5. Benátky - Itálie

 

Pokud jste zastánci tradičních zelených stromečků s jehličím, tak Vás pohled na ten benátský pravděpodobně zklame. Fanoušky netradičního si však jistě získá. Konstrukce stromečku je totiž spojením několika stovek barevných trubek vyrobených firmou Mureto ze skla.

6. Rio de Janeiro - Brasílie

 

V Riu de Janeiru uchopili pojetí vánočního stromečku opět za netradiční konec. Ozdoby ve tvaru svíček, kouliček, andělíčků a vloček nahradil pestrobarevný květinový motiv. Vzhledem k lokalitě Brazílie je však výzdoba stromečku více než pochopitelná. 

7. Moscow - Russia

 

Ruský stromeček se majestátně tyčí na Rudém náměstí před chrámem sv. Basileje. Stromeček byl poskládán z několika dílů za pomocí jeřábu a patří mezi skutečné giganty. Světelné pásy upevněné křížem krážem vyvolávají dojem pohádky. Na výzdobu byly použity ozdoby imitující diamanty. 

8. Lisabon, Portugalsko - Rossio Square

 

Stromeček umístěný do srdce Lisabonu přináší další z mnoha možností, jak takový stromek může vypadat. Na lisabonské náměstí byla umístěna železná konstrukce, která se nakonec potáhla světelnými pásy. 

9. Praha - Česká republika

 

Nádherným stromeček se  může pochlubit také Praha. Město stověžaté však zůstalo věrné tradičnímu zelenému stromečku. 

10. Vilnius - Litva

 

Stromeček v Litvě je ukázkou naprosto propracovaného plánu. Dvacet pět metrů vysoká konstrukce byl pokryta živými větvemi, které byly nasekány těsně před "sestavováním stromečku. Na výzdobu stromečku se použilo 23 luceren, 13 oken a 6 kouzelných balkónů vyrobených z litevského dřeva.  Atmosféru celého stromečku dokresluje více než 50 000 světýlek a 3 200 metrů světelného řetězu.

11. Beirut - Lebanon

 

Vánoční stromeček v Beirutu je stromečkovou abstrakcí. Skutečný stromeček totiž nepřipomíná ani svým tvarem, ani barvou. Do výše se tu tyčí zlatý gigant.

12. Rakvere - Estonsko

 

I když jsou stromečky z lega i  ze skleněných trubek ojedinělou záležitostí, prvenství za svou atypičnost získává dvanáctimetrový stromeček vyrobený výhradně ze starých oken. Při jeho rekonstrukci bylo použito 121 okenic.

Bonus na závěr

 

Stejně jako Disneyho svět byl i disneyovský stromeček laděn do barevných hravých, takřka pohádkových tónů. Stromeček vysoký více jak 18 metrů svítí do světa více než 70 000 světýlky. Díky nim je vidět široko daleko.