11 originálních kuchyní oplývajících netradiční atmosférou

Luci Bečková
19. Listopad 2018

        Salon Caridal - firma věnující se výběru skutečně toho nejlepšího a nejluxusnějšího co lze mezi výrobci italského designového nábytku nalézt. Ke spolupráci si vybírají hlavně rodinné firmy s dlouholetou tradicí ruční i zakázkové výroby. Dokáží nabídnout jak klasický rustikální a honosně zdobený nábytek, tak moderní italský minimalismus. 

 

        Dnes vám nabídnu pár realizací, které krásně ukazují, s jakou rozmanitostí lze zařídit kuchyň. 

        Máte rádi přírodu, smýšlíte ekologicky a duševní harmonii byste rádi pocitovali také ve vaší kuchyni? Stačí vhodně vybrat zařízení. Kuchyňské linky s motivy přírodních materiálů jsou velmi populární. Čisté linie, zemité tóny, kámen a dřevo jsou ideálním řešením především v menších kuchyních, kde také využijete jejich schopnost opticky prostor zvětšit.

       

        Ladit je můžete se všemi barvami a pokaždé tak docílíte jiného vzhledu. Krémová a hnědá uklidňují, naopak pestrá zelená váš interiér oživí. Vkusně doplňte například ratanem, který ještě více podtrhne přírodní ráz kuchyně. K dokonalosti pořiďte ratanové misky, ošatky a prostírání - dokonale do interiéru zapadnou a navíc mají své praktické využití.

         Minimalismus - horké téma současnosti. Umělecký směr, který se poprvé objevil v 50. letech 20. století v sochařství a malířství dnes již nalezneme v jakémkoli odvětví. Díla mají jednoduchou geometrickou formu a bývají prezentovány jakoby nezúčastněně. Použití jednoduchých prostředků a odstranění všeho nepodstatného slouží pro dosažení maximálního účinku. A o to nám přece v kuchyni jde. 

        Protipólem k jednoduchým a moderním kuchyňským linkám, které mohou působit chladně a neosobně, jsou kuchyně v rustikálním stylu. Ten vnáší do interiéru pocit zabydlenosti a útulnosti. Často jsou jako doplňky voleny starožitnosti, v žádném případě však na nich nestojí celá koncepce. Dnes je již na trhu dostatek špičkových spotřebičů, označených jako "rustikal". 

 

        Při výběru zařízení určitě sáhněte po přírodních materiálech - nábytek z masivního olšového, bukového, smrkového či dubového dřeva, dále keramika a kámen. Při jeho zpracování je důležité dbát na preciznost a sebemenší detaily. Ozdobné konzole pro uchycení polic, zdobená kovová madla a vodovodní kohoutky ve tvaru kříže - tohle jsou maličkosti vytvářející tu správnou atmosféru. Při troše štěstí také narazíte na obklady s nepravidelnými okraji, patinou či úmyslným popraskáním.

         Kuchyně ve francouzském, retro či rustikálním stylu je vhodné umístit především do větších prostor, který poskytuje místo na zděný ostrůvek či barový pult. Pokud však máte kuchyni menší, či s atypickými rozměry, nezoufejte. Stačí jen důkladný průzkum trhu či nábytek na míru.

 

        Jaké volit doplňky? Do otevřených polic vystavte hrníčky, proutěné koše, ošatky a kořenky. Zdi ozdobte plechovými cedulemi, na okna dejte tzv. plecháče s bylinkami. Pokud jste zdědili po babičce staré hmoždíře, mlýnky nebo hrnce - pochlubte se jimi!  

         Jste zcestovalí, máte rádi odlišné kultury nebo snad někdo z vaší rodiny pochází právě ze zahraničí? Dejte to znát vaší kuchyní. A nemluvím pouze o vaření. I celkový interiér může téměř dýchat například zaoceánským stylem. Doplňky ve formě státních vlajek, originálních potahů na židlích či nábytek a spotřebiče charakterizující danou zemi. Popusťte uzdu své fantazii. 

                                                             Který styl je nejbližší vám?