10 velkolepých vánočních osvětlení exteriéru

Pavla Kubu
23. Květen 2018

V posledních letech u nás bohužel nebývá sněhová přikrývka v období Vánoc samozřejmostí. Ale ať už nám příroda nadělí jakékoliv počasí, většina z nás se chce naladit na sváteční atmosféru a naplno si ji vychutnat. Právě vánoční osvětlení je jednou z novodobých tradic, která může šedivé dny proměnit ve sváteční okamžiky, zkrášlit adventní čas a dětem příjemně zkrátit čekání na Ježíška.

 

Někdy mají ponuré počasí a všudypřítomné bláto k vánoční idylce velmi daleko. Je pak na nás, abychom si vánoční náladu vytvořili sami. K tomu nám mohou dopomoci právě vánoční dekorace a vánoční světla. Milují je především děti, které hltají vánoční atmosféru plnými doušky. Často jsou to právě ony, kvůli kterým instalujeme a rozsvěcíme venkovní světýlka a chtě nechtě se necháváme pohltit kouzlem vánočního času.

 

Pokud vlastníte domek nebo zahradu, můžete rozehrát vánoční světelnou show plnou barev, nebo se naopak naladit na poněkud decentnější tón a osvětlit si pouze okna nebo okraje střechy. Záleží opravdu jen na vás. Současná nabídka vánočních světel je tak široká, že by byla škoda toho nevyužít. Inspirujte se v naší galerii krásnými světelnými dekoracemi rodinných domů a nalaďte se na sváteční notu.

1. Bílá světla jsou zkrátka evergreenem. Světelné řetězy na tomto domě zdobí snad každý kout zahrady a domu a vytvářejí zde přímo pohádkovou atmosféru. Líbí se vám nebo je to na vás již moc?

2. Světelné dekorace se nemusí vyhnout ani vstupní bráně. Dvojice osvětlených věnců jí dodá vánoční kouzlo a stylově uvítá každou návštěvu.

3. Velké barevné svítící koule na stromečku jsou časem prověřenou klasikou. Vaší nemovitosti dodají kouzelnou atmosféru tradičních Vánoc. Když je ještě doplníte světýlky ve tvaru svíček v oknech, celkový dojem bude dokonalý.

4. Při plánování světelné výzdoby se zaměřte především na prostor před vstupními dveřmi. Právě zde totiž vítáte hosty a vytváříte pozitivní první dojem. Kombinace luceren podél chodníku a osvětlených vánočních stromků v květináčích nemůže zklamat.

5. Pokud venku ještě nenapadl sníh, nezoufejte. Na svoji zahradu si ho můžete přenést třeba ve formě svítících sněhových vloček zavěšených na větvích venkovních stromů. Krásně vyniknou především na opadaných listnatých stromech.

6. Kombinace červených a bílých světel je nadčasová a k Vánocům prostě patří. Upevněte světelné řetězy kolem střechy a oken domu a kolemjdoucí si budou jistě připadat jako ve vánoční pohádce.

7. K dokonalému vánočnímu osvětlení není třeba mnoho. Často naopak platí, že méně je v tomto případě více. Nainstalujte jednoduché svítící řetězy třeba pod střechu verandy nebo je obtočte kolem sloupků.

8. Svítící sněhulák není jistě pro každého, ale děti jistě nadchne stejně tak, jako osvětlené vánoční dárky pod venkovním stromečkem.

9. Ozdobte si vánočními girlandami a světýlky zábradlí schodiště před domem, terasu nebo balkon. Z obyčejného domku tak můžete vykouzlit chaloupku jako z pohádky.

10. Nemusíte se bát ani kombinace pestrobarevných světel všemožných druhů a tvarů. Záleží pouze na vašem vkusu. Vždyť kdy jindy by se měl člověk vymanit z všední každodennosti a okořenit si realitu kapkou fantazie než právě na Vánoce.