10 chytrých designových triků, jak proměnit váš domov

Hedviga Nosáľová
12. Leden 2017

Určitě jste už přemýšleli, jak ještě více zdokonalit váš domov hlavně co nejlevněji a nejrychleji. Někdy stačí opravdu málo, abyste viděli změnu. Někdy i ty nejmenší věci udělají největší vliv. Proto vám přinášíme 10 zcela jednoduchých, levných a inspirujících tipů, jak si více zvelebit vaše životní prostory.


 Existuje tisíce návodů, jak si zcela zdarma, anebo za pakatel, vyrobit a pořídit originální dekorace do svého obytného prostoru. Vyrábění své vlastnoručně udělané dekorace rozhodně přispívá k dobrému odpočinku a uklidnění a nakonec také radosti. Vždyť je skvělé vidět ve svém domově kus sebe a své práce!

1. SVĚTLÉ BARVY ZVĚTŠÍ PROSTOR

Obývací pokoj nahoře je skvělým příkladem toho, jak maximalizovat malý životní prostor. Pokoj této velikosti má tendenci vypadat stísněné, ale velká okna, světlé barvy a využití zrcadel nejen odrážejí přirozené světlo z oken, ale použití zrcadel také dává optickou iluzi prostoru - takže prostor se zdát být větší, než ve skutečnosti je. Naopak, čím tmavší barvy, tím se místnost bude zdát menší. I s množstvím denního světla a se strategickým umístěním zrcadel, se budete v pokoji v tmavším odstínu cítit jako v krabici. 

2. ZRCADLA

Jak je uvedeno v prvním bodě , zrcadla mohou být také použita, aby se malý prostor opticky zdál větší. Pro větší místnosti, nebo jakékoli místnosti s omezeným přísunem přirozeného světla, zrcadla umístěna přímo naproti oken, přidávají okamžité světlo. Dekorativní zrcadla mohou být také použity namísto umění (obrazů), aby zaplnily prázdné místo na stěně. Velké či malé zrcadla, v každém případě přidají světlo a rozměr obytného prostoru.

3. KOBERCE A ŠMRNC

Koberce přináší teplo a také mohou přidat skvělé textury, barvy a osobnost do obytného prostoru. Dřevěné podlahy jsou krásné a snadno se udržují, ale chybí jim komfort, který podlahy s kobercem nabídnou, a to zejména v chladnějších měsících. Oblast koberce může přidat určitý šmrnc a funkčnost vašeho obývacího prostoru. 

Rozhodně ale zapomeňte na koberec přes celou místnost (zejména, když je velká!). Sice koberec přináší teplo ale po stránce udržitelnosti je to těžší - koberce jsou lapače prachu a špíny, proto si najděte čas na pravidelné vysávání a tepování, i když je to zajisté neoblíbená činnost. 

4. NAMÍCHEJTE SI TO

Zmixujte tapety s barvou na stěny. Zmixujte textury. Zmixujte staré s novým. Zmixujte drahé s levným.

Není na tom nic špatného (ba naopak), když umístěníte rodinné dědictví společně s vaším moderním gaučem. Všechny dekorace, které se nacházejí v  interiérů vám i návštěvníkům řekne, že nejdůležitějším aspektem pro zdobení vašeho domova je, že to odráží kdo jste, vaší osobnost a váš styl.

Starožitný stůl po vašem dědečkovi vypráví příběh. Vypráví příběh o své minulosti. Moderní gauč jste si zamiloval, a prostě museli jste si ho koupit. Také on vypráví příběh, svůj současný příběh, a není žádný důvod proč by současnost a minulost nemohla existovat společně.

Totéž lze říci také o umění. Teď si asi nebudete chtít umístit obraz Salvadora Dalího na stejné zdi vedle Moneta, ale to není důvod, proč nemohou být ve stejné místnosti dohromady.

Různé tkaniny - Ať už je to nábytek, koberce nebo polštáře, různé barvy a vzory mohou přinést teplo a textury do vašeho obývacího prostoru.

5. POTAHY

Mohou sloužit jako prostředek ke změně vzhledu nábytku tak, aby odrážel roční období nebo vaší náladu. Tyto snadno odstranitelné krytiny vám umožní mít sofistikovaný vzhled. 
Nemusíte se zbavovat své oblíbené sedačky jen kvůli tomu, že jste přemalovali zdi a již se vám barva gauše nehodí do interiéru. Stačí si ušít anebo koupit potah.

6. PROUTY

Proutěný nábytek ohlásil svůj návrat a jsou tedy nyní velmi trendy. Velkou výhodou ovšem je, že proutěný nábytek se hodí snad ke všem stylům - ať už moderním, vintage, country,...

Pokud zrovna netoužíte po proutěné pohovce, anebo jiném velkém nábytku, můžete si pořídit za pár korun proutěné koše. Koše se umístňují kamkoliv v domě - také do obývacího pokoje. Co v nich budete mít je jen na vás. 

7. JEN SI TO POVĚSTE

Kuchyně má být teplá a příjemná místnost určená nejen na vaření, ale také zábavu. Nemá tedy plnit pouze funkční faktor, ale také ten vizuální. Právě závěsné stojany napomohou k užitečné eleganci. 

V kuchyňi je potřeba mít místo na všechny potřebné věci a právě závěsný stojan plní velmi užitečnou funkci, pokud zrovna nemáte moc místa, jednoduše si pánvičky pověste. Hodí sen ke všem možným stylům. 

8. UKAŽTE ZDI

Dekorujte zdi s těmi dekoracemi, které máte po ruce. Určitě vám někde v krabici leží něco velmi zajímavého a po menší úpravě vizuálně hezkého a určitě něco, k čemu máte blízký vztah anebo vášeň. Jelikož je to váš životní prostor neměli byste se stydět ukázat toho nejvíce ze sebe. 

Místo toho, abyste běželi do obchodu, se raději pořádně podívejte, co již máte doma. Neuvěřili byste, co všechno se dá pověsit na zeď! Na různých stránkách naleznete nespočet DIY (do it yourself = udělej si sám) tutoriály, které vám pomohou. 

 Pokud si myslíte, že věšení za zeď nějaké předměty není váš styl, můžete si zdekorovat nějaké oblíbené místo.  Užitečné věci: Podnosy, dřevěné věci (cokoliv, i samotné dřevo), akryl, kov nebo stříbro může být umístěn v horní části poliček, čajové vozíky, kufry, nočními stolky a konferenční stolky,...
Dát tam svíčky, rámy nebo hromadu knih. Desky mohou být zavěšeny a tím vytvoří nádhernou uměleckou zeď. Budete se divit, na to, co můžete dělat s tím, co už máte!

9. JDĚTE DO ROSTLIN

Přidejte rostliny do vašeho obývacího prostoru. Přidejte je do každé místnosti, malé nebo velké, málo rostlin nebo hodně rostlin. Rostliny jsou levným prostředkem ke zkrášlení prostoru a dodává barvu a strukturu. Nejen že jsou rostliny krásné, ale také čistit vzduch v domácnosti a udržuje správnou vlhkost. Mohou absorbovat škodliviny a odstranit škodlivé plyny ze vzduchu. 

Rozhodně žádný domov by neměl být bez rostlin. Vzdejte se zaprášených uměllých květin a doplňte do svého domovu kousek pravé přírody.

10. VAŠE KNIHOVNIČKA

Knihovničky jsou odrazem vás samotných, nejen podle toho, co čtete, ale jak se o knihy také staráte. Zaslouží si rozhodně hezké police, které samozřejmě můžete zdůraznit kontrastní barvou! Nechte vyniknout vaše knihy, které nebudou sloužit pouze na čtení, ale také jako správná dekorace. Je naprosto úžasné, jak pouze pár namalovaných poliček změní a oživý celý prostor. 

Samozřejmě nemusíte natřít jenom poličky. Můžete se vrhnout také na část za nimi - zeď, jak to vidíte na fotografii výše.