Stará chalupa se proměnila v nádherný a funkční rodinný dům

Pavla Kubu
17. Červenec 2017

Zadáním investora bylo upravit stávající vesnickou chalupu z 1. pol. 20 století k plnému funkčnímu využití pro bydlení. Měla si zachovat svoji původní podobu, ale zároveň získat novou přístavbu vstupu v soudobém výrazu. Úkolu se zhostili architekti ze studia OK PLAN ARCHITECTS. Výsledek rekonstrukce vás jistě nadchne...

Rodinný dům má přízemí s obytným podkrovím a je částečně podsklepen. Nově vzniklá přístavba k domu perfektně pasuje a skvěle doplňuje jeho tradiční vzhled. Její dřevěný laťový obklad je v příjemném kontrastu s bílou omítkou. Do přístavby je situováno vstupní zádveří a nově vybudované hygienické zázemí.

V prvním nadzemním podlaží a částečně také v podkroví byly použity repliky dřevěných špaletových oken. Nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Staré a nové je zde citlivě zkombinováno a propojeno do krásného, ale zároveň také fukčního celku odpovídajícího současným požadavkům na bydlení.

Postaven byl také nový vjezd z kamenných odseků, oplocení z gabionů a nové venkovní schodiště z dubových pražců. Vše dohromady funguje v nádherné symbióze.

Cihelné zdivo domu bylo v rámci rekonstrukce podřezáno a byla provedena nová hydroizolace. Zdi byly opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Podkroví je kompletně vyměněno včetně keramické střešní krytiny.

Také v interiéru se prolínají ryze současné i tradiční prvky. Podlahy jsou zhotoveny z z vrstvených dubových parket na řemen. Stejný materiál byl zvolen také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek. Sněhově bílá kuchyň zase prostoru propůjčuje čistý moderní vzhled. Vnitřní prostor domu je rozšířen o dřevěnou venkovní terasu, která poskytuje příjemné místo pro odpočinek i posezení v rodinném kruhu.