Soukromé lázně oživující vietenamskou pustinu

Luci Bečková
3. Srpen 2018

                                                                                The Tent

                                                                        (v překladu "Stan")

 

Autor: a21studĩo

Umístění: Město Nha trang, Vietnam

Dokončení: červen, 2014

Rozloha: 126 m²

Použité materiály: kámen, dřevo, kokosové listy


        Následující projekt má ve svém portfoliu zařazeno a21studĩo. Společnost byla založena roku 2009 malou skupinkou designérů, kteří si přejí přenést své pojetí života do okolí prostřednictvím architektury.

 

        Stan, jak se v překladu budova nazývá, se nachází uvnitř resortu s horkými minerálními prameny a jedná se o malé soukromé lázně posazené v záhybech kamenitého kopce s výhledem na řeku. Zdá se to být skvělým útočištěm pro útěk před ruchem na druhé straně kopce... užívat si zdravé procedury, jako je například bahenní koupel či masáže. Jako jedno z největších "omezení" jinak perfektního místa je bráno intenzivní teplo přicházející v průběhu roku ze západu.

  

 

        Strmá střecha pokrytá silnou vrstvou doškové krytiny je považována nejen za dobré řešení proti slunečnímu záření, ale také se dokonale hodí k okolní krajině. Umístěním sklonu na západ se velké množství tepla drží vně budovy. Kromě toho fakt, že se střecha opírá o zem, jí dodává osobitý vzhled. Zastřešení zde není použito pouze jako krytí před deštěm či sluncem jako obvykle, ale stává se hlavním konstrukčním prvkem budovy.

 

        Hlavní nosné trámy (10x25 cm) pomáhají konstrukci překlenout 11 metrů a ve výšce 2,3 metrů nad zemí nabízejí hostům možnost vychutnat si krásný výhled na řeku a centrum města. Nad touto dřevěnou konstrukcí se nachází kombinace 3 vrstev - 20 mm silné dřevěné desky, které dodávají stropu estetický vzhled a propojují všechny nosníky dohromady, vodě odolná membrána a 30 mm kokosové listy. Všechny tyto části jsou spojeny pomocí původních stavebních technik, drážek a kloubů. Původní konstrukčními metody, místní materiály - jako jsou třeba kameny či kokosové listy, vyztužená ocel a různorodé dlaždice mají hostům přinést harmonii a přirozený pocit. 

 

       

        Uvnitř "stanu" je prostor rozdělen do dvou úrovní. V horním patře se nachází ložnice, skrytá za originálními rámy a barevnými sklíčky. Ta byla shromážděna ze starých dřevěných rámů, které se již 40 let nevyrábějí. Exotický nádech dodává také síť, namontovaná uprostřed prázdného prostoru pod stropem.

 

        Níže se nachází minerální bazén neurčitého tvaru se starým dřevěným nábytkem a slouží nejen jako relaxační místo, ale také nabízí nejlepší výhled na řeku.

 

 

        The Tent neboli Stan, se svou mimořádnou střešní konstrukcí a harmonickou kombinací materiálů, oživil opuštěnou zemi plnou slunce a větru. Celková struktura může být také brána jako pocta místním zručným pracovníkům a jejich dovedným stavebním technikám.