Oáza klidu ve skandinávském stylu

Luci Bečková
7. Červen 2018

        Tento byt byl navržen pro mladý pár v Kyjevě, na Ukrajině. Zadáním bylo vytvoření prostoru, kde budou majitelé moci odpočívat v průběhu týdne po práci a přes víkendy pohostit pár přátel.

 

        Oba klienti pracují v tvůrčím oboru a potřebují tedy jakýsi koutek, kde by se mohli "dobít" a znovu načerpat energii, kterou vydají v rámci svých nabitých programů. Majitelé byli několikrát v Dánsku a Švédsku a stali se opravdovými fanoušky skandinávských interiérů. Výběr stylu pro jejich nový domov byl tedy naprosto jasný.

 

        Byt se nachází v budově, typické pro začátky 90. let. Má poměrně nízký strop (2,7 m) a úzké chodby. Architekti provedli pár změn v rámci celkového plánování - byla zbořena zeď mezi kuchyní a obývacím pokojem a koupelna byla propojena s toaletou.

 

 

        Celkový rozpočet se vyšplhal zhruba na 60 000 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 1,5 milionu korun českých. Nábytek a doplňky tvoří kombinace výrazných designových kousků, které byly pro klienty naprostou nezbytností, s levnými prvky a materiály.

 

 

        "Postavili jsme klasická skandinávská zděná kamna. Netopí se v nich dřevem a také nemají komín. Fungují jako běžný, vodou ohřívaný radiátor. Jedná se o ústřední bod celého bytu."

 

 

        Z důvodu omezeného množství místa byl využit každý centimetr. Například v ložnici byl prostor v přední části okna přeměněn na vyhřívané posezení. Dalším příkladem je obrovský, avšak skrytý šatník ve vstupu a obývací místnosti.

 

 

        Klienti také potřebovali domácí kancelář v případě, že budou muset pracovat na dálku nebo během víkendu. Za tímto účel vznikl malý pracovní prostor na balkóně.

 

        Tento malý, dvou pokojový byt je důkazem toho, že i malý prostor může být proměněn na zajímavé a jedinečné místo. Hlavním cílem bylo dosáhnout lehkého, vzdušného a útulného domova, kde se bude majitel cítit pohodlně sám i s partou kamarádů.