Rodinný dům v horách zachovávající tradiční architekturu

Luci Bečková
17. Duben 2017

        Cílem architektů bylo vytvořit dům, který vychází z tradičních forem místního stavitelství, ale zároveň plní současné estetické, provozní a konstrukční požadavky. Základem se tedy stal klasický podélný dřevěný dům se sedlovou střechou, ztvárněný soudobými prostředky. Hlavní jednoduchá hmota domu je doplněna přízemním přístřeškem, který zajišťuje příjemný a praktický přechod mezi interiérem a exteriérem.

 

        Osobitý charakter dává domu materiálové odlišení drobných funkčních objemů vystupujících z hlavní hmoty objektu - terasa, garáž, kůlna. Dalším zásadním výrazovým prostředkem jsou střešní okna osazená přes okap. Ty jsou nejen nositeli netradičního vzhledu, ale také zajišťují maximální komfort užívání podkrovních pokojů.

 

        Prostorná zahrada s venkovní terasou skýtá harmonické místo k odpočinku. Zastřešené posezení, houpačka pro nejmladší ratolesti a do budoucna možná také zázemí pro bazén. S přicházející zimou stačí stohovatelné křesílka a stůl pohodlně uschovat v blízké garáži.

 

 

        I přes klasický a velice jednoduchý tvar stavby je pohled na tento domek něčím zajímavý. Snad je to barvou dřevěného obložení nebo volbou netradičních rozměrů a uspořádání oken. Dům je dokonale zasazen do okolní přírody a vytváří příjemnou rodinnou atmosféru.