Čistá a elegantní. Přesně taková je bílá v hlavní roli

Luci Bečková
2. Prosinec 2018

        Ať už ji nazveme módním hitem či stálicí, pravdou zůstává, že se hodí do téměř každého interiéru. Navíc v dnešní době plné robotických vysavačů a stále více oblíbených "paní na úklid" nemusí být tato barva v interiéru vůbec problémem. Právě naopak. Bílá má hned několik výhod. Působí harmonicky a navozuje pocit čistoty. Celý byt působí vzdušně a prostorně. Navíc je jednoduchý a elegantní.


        Již při vstupu může návštěvníky mile pohltit jemnost a čistota, která vyzařuje z této světlé volby. Máte-li rádi romantiku, teplé světlo svíčky se bude poeticky odrážet v lesklých šatních skříních a vytvoří vám neobyčejnou atmosféru.  

 

        Pyšníte-li se obývacím pokojem s velkými francouzskými okny, není nic jednoduššího, než se při samotném zařizování držet jedné barvy. Ano správně, na mysli mám právě bílou. Přirozené denní světlo se vám bude od nábytku krásně odrážet a celý prostor tak bude doslova zářit.

 

 

        Všechny umělecké předměty v policích, obrazy, tapety, barevný nábytek a osvětlení krásně vyniknou, použijete-li bílou alespoň jako základ.

 

        S pomocí barevných doplňků je interiér svěží a navíc můžete celý jeho vzhled lehce změnit - jako mávnutím proutku, kdykoli si oblíbíte jinou barvu, a to bez velkých investic.

 

 

          Není bílá jako bílá. Jak tedy prostor správně prosvětlit? Pečlivě vybírejte odstín malby.

 

  • Obývací pokoj

Pro příjemnou a živou atmosféru volte chladnější odstín bílé s kapkou oranžové nebo zlaté. Odpočinek zajistí trocha listově zelené, útulí zase medově bílá či petrklíčová žlutá. 

 

 

  • Kuchyně

Velká rodinná kuchyň může být někdy pořádně hlučná. Zklidňující efekt dodává bílá zbarvená do pastelově zelené. Vystresovaného kuchaře zajisté uklidní světlá bílá s kapkou zelených oliv, kterou lze použít také na vybavení či doplňcích.

 

Mezi velmi moderní a uklidňující patří také levandulová a světle fialková. Pokud byste raději chladnější vzhled, sáhněte spíše po bílé s nádechem ametystu.

 

 

  • Ložnice

Pro podporu klidného spánku volíme nádech mechové zelené či modré. Stojíte-li však o ranní vzpruhu, která vás zaručeně postaví na nohy, volte bílou s dotykem zlata či karamelu.

 

 

  •  Koupelna

U koupelny či WC můžete vyzkoušet opačný princip. Bílá sanita a koupelnový nábytek lépe vyniknou při použití tmavšího obkladu. Šedá dlažba bude tedy ideální partnerkou bílému vybavení.

 

 

        Harmonie, svěžest a všestrannost - stručný výběr těch největších kladů bílé barvy. I přes nespočet pozitiv, je třeba upozornit na jeden fakt. Bílá není stoprocentně vhodná do prostoru, kde se pohybují děti či domácí mazlíčci. Také silně působí na individuální pocity a u některých jedinců může vyvolat pocit chladu.


                     Nikdy se nemůžeme trefit do vkusu všech. U mě má však bílá palec nahoru.