Dům na břehu rybníka je oslavou přírody

Dita Pfeferová
1. Březen 2017

 

Architekt: stempel & tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Projekt a výstavba: 2010-13

Pozemek: 2062 m2

Zastavěná plocha: 112,6 m2

Užitná plocha: 198  m2

Foto: Fotes


 

Zdánlivě nenápadný rodinný dům je ztělesněním klidu a pohody. Nemálo tomu napomáhá i jeho umístění. Dům je součástí komplexu budov a stojí na místě původní stodoly na břehu Novozámeckého rybníku v Karasech u České Lípy.  

 

Svým objemem novostavba následuje původní budovu stodoly tak, aby dotvářela kompozici souboru staveb. Jednoduchá fasáda domu je dynamizována několika francouzskými okny. Jendo okno je dominantou průčelí, další opticky i funkčně propojují interiér s terasou domu.

 

Právě terase byla při realizaci věnována velká pozornost. Její větší část je vysunutá nad svahovitý břeh rybníku, mezi koruny vzrostlých stromů, lemující hráz rybníka. Nabízí tak široký a velkolepý výhled na klidnou stojatou vodu. Také interiér domu je otevřený a přívětivý. K celoročnímu obývání slouží hlavně přízemí, podkroví je využíváno k příležitostnému přespání dětí a vnoučat majitelů. Obývací pokoj je spojen s jídelnou i kuchyní, opticky se pak rozlévá i na přilehlou terasu. Příjemnost a přívětivost interiéru je podpořena nejen dřevěným stropem a zemitou, jakoby keramickou podlahou, ale například i souborem knihoven, zabudovaných do zdi. Jednoduchým a přívětivým vzhledem domu, jeho začleněním do komplexu okolních stavení i situaci blízko vodní plochy je docíleno jedinečného požitku z krás přírody a jejích materiálů.