Ve vile se scházejí tři generace

Dita Pfeferová
27. Září 2018

Lokalita: Průhonice

Projekt:  Architekt Havelka

Datum realizace:  5/2010


 

 Zajímavá stavba rodinného domu sestává ze tří různě velkých, vzájemně propojených objemů. Každý z nich na svém zevnějšku vzývá jiný materiál. Nejmenší objem garáže je obložený kamenem, vertikální věžovitý kvádr cedrovým dřevem a horizontální kvádr se pyšní klasickou bílou fasádou s dynamickým prvkem cedrových okenic. Toto optické rozložení domu na tři „činitele“ působí svěžím a neokoukaným dojmem. Stavba je situována ve starším sadu, na místě původní stodoly. Právě ze zachování původní dispozice zahrady vychází i dispozice domu.

 

 Ač je dům členěn opticky na 3 části, v interiéru je rozčleněn na dvě zóny. Přízemí, kde jsou umístěny provozní součásti domu i zázemí pro hosty, slouží hlavně k obývání. Patro, obsahující ložnice dětí i rodičů, má pak odpočinkovou a relaxační funkci. Interiér celého domu je prostorný a vzdušný bez nadbytku nábytkových kusů, což je z velké části zásluhou vestavěných skříní, které místy slouží i jako příčky mezi pokoji a poskytují dostatečný úložný prostor. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak prostor pracovny, který je umístěn v nejvyšší části prostředního kvádru. Pracovna, jakožto samostatná místnost, tvoří druhé patro. Svou samostatností pak nabízí dostatek klidu pro práci, a jelikož jsou její stěny z velké části prosklené, nabízí také široký výhled do okolí.

 

Označení „rodinný dům“ nabývá v případě stavby v Průhonicích hlubšího významu. Rozlehlý pozemek hostil původně jen jeden dům, a to dům rodičů majitelky zmiňované novostavby. Dnes na pozemku stojí tři rodinné domy. Dům rodičů a domy obou sester. Přičemž právě zmiňovaný rodinný dům je v jejich středu a díky propojeným zahradám se stávám místem setkávání několika generací jedné rodiny, místem sdílení radostí a rodinného štěstí.